Prijateljskom utakmicom protiv Slobode FK “Jedinstvo” Dubrave obilježio 60 godina postojanja

U nedjelju, na stadionu Dom, odigrana je prijateljska utakmica između ekipa Jedinstva i Slobode.

Iako je rezultat bio u drugom planu, kombinovana ekipa tuzlanske Slobode je ostvarila visoku pobjedu rezultatom 6:0. Utakmica je organizovana povodom 60 godina postojanja Fudbalskog kluba “Jedinstvo”, kluba koji je Slobodi dao nekolicinu fudbalera, a među njima je bio i Nail Beširović.

Priča o Nailu Beširoviću, jednom od najcjenjenijih fudbalskih imena Dubrava Donjih, predstavlja spoj sportske odanosti, skromnosti i neumorne predanosti. Njegova priča obuhvata čitavu eru sportskog uspjeha i pripadnosti lokalnoj zajednici, posebno kao ponosni član Fudbalskog kluba “Jedinstvo” iz Dubrava Donjih.

Nail Beširović je ostavio dubog trag u dresu Slobode, sa 101 nastupom i 9 postignutih golova. Skromnost i posvećenost radu bili su njegove karakterne odlike. Iako se smatralo da će biti nasljednik legendarnog Miljanovića, pravu priliku za igru dočekao je sa dolaskom Đorđa Geruma. Nail je bio majstor “stići i uteći”, ali nije isticao tu vještinu kao svoju vrlinu, smatrajući da je to obaveza veznih halfova koji pokrivaju cijeli teren.

Nail Beširović je osim klupske slave okusio i radost reprezentacije. Kroz karijeru je dobijao pozive i za U21 reprezentaciju Jugoslavije i selekciju Bosne i Hercegovine. Smatra da je zaslužio više pažnje, ali prije njega i neke njegove klupske kolege koje nisu dobijale priliku u reprezentativnim selekcijama Jugoslavije jer Slobodu nisu pratili. Kroz intervju je dijelio svoju priču o karijeri, ističući da nema razlike između Jedinstva i Slobode – oba kluba su mu bila podjednako draga.

Nailov duh osvajanja granica doveo ga je do Portugala 1991. godine, gdje se suočio sa jednim od najboljih fudbalera, Luisom Figom. Nakon svega, Nail se vratio svojim korijenima u Dubrave Donje, živeći u Živinicama. Nailova oaza mira i dalje su teren i ljubav prema radu, koju sada dijeli kroz trenersku ulogu. Uči nove generacije fudbalu kao trener omladinskih selekcija Jedinstva i Slavena, i kao trener seniorskog tima Jedinstva. Ali njegova priča ide dalje. Osim što je Nail Beširović bio jedan od glavnih junaka utakmice između Jedinstva i Slobode, njegovo ime će zauvijek biti upisano u historiju kluba, kao simbol posvećenosti, skromnosti i sportskog duha koji će nastaviti živjeti kroz generacije.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*