Održana prva sjednica Vlade FBiH, obustava zapošljavanja u državnoj službi 60 dana

Vlada Federacije BiH je na današnjoj prvoj redovnoj sjednici u Sarajevu, čijem su početku prisustvovali predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i potpredsjednici Federacije BiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović, upoznata s “Konceptom ekonomskog razvoja 2014.-2018. – Ekonomski rast i zapošljavanje”, te ocijenila da ovaj dokument može predstavljati osnovu za izradu Prijedloga programa rada Federalne vlade za mandatni period 2015.-2018, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Sva federalna ministarstva zadužena su da, u roku od 15 dana, Uredu premijera FBiH i Federalnom zavodu za programiranje razvoja dostave prijedloge, primjedbe i sugestije na ovaj dokument, kao i da predlože mjere za njegovo provođenje.

Vlada je danas imenovala posebnu komisiju koja će pratiti aktivnosti na realizaciji “Koncepta ekonomskog razvoja 2014.-2018. – Ekonomski rast i zapošljavanje”.

UPRAVNI I NADZORNI ODBORI

Vlada FBiH zadužila je federalna ministarstva koja vrše ovlaštenja organa Federacije BiH u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala da joj, u roku od 15 dana, dostave informaciju o mandatima i statusu članova uprava, upravnih i nadzornih odbora.

Također, Vlada je zadužila federalna ministarstva, federalne uprave, federalne upravne organizacije, federalne ustanove i druge federalne institucije i službe, a naročito Agenciju za državnu službu FBiH, da odmah obustave sve konkurse za prijem državnih službenika, na period od 60 dana.

Vlada FBiH je danas pozvala članove uprava, upravnih i nadzornih odbora privrednih društava sa učešćem državnog kapitala u kojima federalna ministarstva vrše ovlaštenja organa Federacije Bosne i Hercegovine, da se stave na raspolaganje razvojnim politikama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i federalnim ministarstvima koja će je provoditi u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Federalna vlada je zadužila svoj Generalni sekretarijat da svim federalnim ministarstvima dostavi Informaciju o statusu nacrta zakona, prijedloga zakona i drugih propisa koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri, a nisu razmatrani ni na jednom od domova Parlamenta Federacije BiH.

Federalne ministre i druge rukovodioce federalnih organa uprave Vlada je zadužila da joj, u roku od 15 dana, dostave izjašnjenje da li ove propise povlače iz parlamentarne procedure ili ostaju pri predloženim tekstovima.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*