U subotu Međunarodni dan borbe protiv mina

Međunarodni dan borbe protiv mina obilježava se širom svijeta 4. aprila, kad je ovaj datum proglašen od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kao datum koji treba da skrene pažnju šire javnosti o ovom problem.

Povodom obilježavanja 4. aprila, Centar za uklanjanje mina u BiH još jednom skreće pažnju na dugoročni problem minske zagađenosti u BiH, te ukazuje na potrebe intenziviranja pronalaženja dodatnih sredstava za dalje čišćenje terotirije BiH od mina, saopćeno je iz Centra, prenosi novinska agencija Patria.

Opšta procjena minske situacije u BiH urađena 2012. godine, identifikovala je 1.417 ugroženih zajednica pod uticajem mina/NUS-a.

Lokacije kontaminirane minama/NUS-om direktno utječu na sigurnost oko 540.000 gradana ili oko 15% od ukupnog broja stanovnika BiH.

Od početka protivminskog djelovanja u BiH 1996. godine, kada je sumnjiva površina iznosila 4.200 km2, kombinovanim metodama protivminskih akcija do sada je oslobođeno 3.324 km2 površine.

Pronađeno je oko 59.800 PP mina, oko 8.300 PT mina i oko 54.300 komada NUS-a.

U periodu 2002. – 2014. godina u BiH je u aktivnosti protivminskog djelovanja uloženo oko 490 miliona KM, a za završetak procesa potrebno je još oko 550 miliona KM.

Najzagađenija područja su područja Maglaja, Velike Kladuše, Orašja, Posavine, tuzlanske i dobojske regije, općine Brod, Šamac i Lopare.

Iz BHMAC-a upozoravaju da je početak sezone čišćenja i uređivanja površina redovno praćeno pronalaskom različitog NUS-a. U tom slučaju građani ne trebaju ništa samoinicijativno poduzimati na uklanjanju mina. Potrebno je informisati najbliže predstavnike poput CZ-a opštine, FUCZ-a, PU ili BHMAC-a.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*