Direktor Britanskog muzeja podnio ostavku zbog ukradenih predmeta

Direktor Hartwig Fischer je priznao da muzej nije adekvatno reagovao na upozorenja da je neki zaposlenik možda krao eksponate.

Evidentno je da na krađu eksponata nismo odgovorili kako je trebalo, rekao je George Osborne (EPA)

Direktor Britanskog muzeja Hartwig Fischer saopćio je da se povlači odmah nakon što je priznao propuste u istrazi muzeja u vezi sa ukradenim predmetima.

​​Njemački historičar umjetnosti koji je trebao da napusti funkciju sljedeće godine, je priznao da muzej nije adekvatno reagovao na upozorenja da je neki zaposlenik možda krao eksponate, zbog čega smatra sebe odgovornim, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Ukradeno zlato, nakit i dragulji

“Posljednjih dana detaljno sam sagledao događaje oko krađa iz Britanskog muzeja i istrage o njima i evidentno da na to nismo odgovorili kako je trebalo“, naveo je Fischer.

Upravni odbor muzeja, kojim je predsjedavao bivši britanski ministar finansija George Osborne, prihvatio je Fischerovu ostavku.

Britanski muzej, jedan od najposjećenijih u svijetu i jedan od najpopularnijih turističkih atrakcija Londona, saopštio je prošle sedmice da je jedan radnik otpušten zbog nestalih, ukradenih ili oštećenih predmeta – zlata, nakita i dragulja koji datiraju od 15. stoljeća prije nove ere do 19. stoljeća nove ere.

(Al Jazeera)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*