(FOTO) Godišnjica masakra na Trgu solidarnosti u Sarajevu: Ubijeni u redu za hljeb

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na mjestu masakra, porodice, prijatelji, predstavnici vlasti i udruženja koja okupljaju preživjele obilježili su 31. godišnjicu ubistva 11 Sarajlija na Trgu solidarnosti do broja 14, javlja Anadolu.

Na tom mjestu, prije 31 godinu, od eksplozije granate ispaljene sa agresorskih položaja Vojske Republike Srpske iz pravca Nedžarića teže i lakše je ranjeno još 53 građana.

Ubijeni su: Rifet Bahtić, Jasmina Duraković, Jasmin Đozo, Muniba Ganija, Nermin Gušić, Zoran Kafedžić, Sadrija Krasnići, Adnan Lingo, Nadežda Puljić, Daniel Turkalj i Edin Uzunović.

U ime Kantona Sarajevo cvijeće su položili sekretar Ministarstva privrede KS Elma Perteši-Žunić, te zastupnici u Skupštini KS Marijela Hašimbegović i Jasmin Šaljić, objavila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

“Na današnji dan 1992. godine, oko 12 sati s položaja Vojske Republike Srpske iz pravca Nedžarića ispaljena je minobacačka granata kalibra 120mm, koja je pala na ovo mjesto među građane koji su u velikom broju bili u redu za hljeb, od čijeg dejstva je na licu mjesta poginulo 11, a teže i lakše povrijeđeno 53 naša sugrađana. I danas nakon 31 godinu govorimo o njima jer je to jako važno, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti. Potrebno je stalno govoriti o tome kako se takav zločin ne bi ponovio”, rekla je Perteši-Žunić.

No, bez obzira na prošlost, kako je istaknuto, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana.

“Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A, da bi to bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog koji danas obilježavamo, moraju biti adekvatno kažnjeni”, dodala je Perteši-Žunić.

Za ovaj i ostale zločine počinjene u Sarajevu Međunarodni sud u Hagu je osudio Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske na maksimalnu kaznu, doživotni zatvor. Dragomira Miloševića koji je naslijedio Galića, a koji je nastavio zločine nad Sarajlijama, sud je osudio na 33 godine zatvora.

(aa)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*