Španija se bori sa sušama: Nivo vode na branama na zabrinjavajućem nivou

Nivo vode na branama i barama u Španiji, jednoj od zemalja koja se bori sa sušama, prvi put ove godine pao je ispod 30 posto.

Prema sedmičnom biltenu Ministarstva za ekološku tranziciju, objavljeno je da su rezerve vode na branama i u ribnjacima za obezbjeđivanje vode koja se koristi u poljoprivredi, industriji i kućanstvima smanjene na prosječno 29,3 posto u cijeloj zemlji.

Trenutno je 40 posto zemlje u vanrednom stanju zbog nestašice vode.

Problem vode posebno je izražen u Andaluziji, gdje rezerve vode iznose 19,4 posto, te u Kataloniji gdje iznosi 24,1 posto.

Prema statističkim podacima, u Španiji, gdje toplotni talasi počinju rano i uobičajeni su, ove godine zabilježeno je najtoplije ljeto od 1961. godine i treća najsušnija godina u posljednjih 60 godina.

Konstatovano je da su rezerve vode u branama za proizvodnju električne energije smanjene na 56 posto, što je ispod prosjeka u posljednjih 10 godina.

Iako meteorolozi predviđaju padavine, posebno u istočnim i sjevernim područjima zemlje od vikenda, stručnjaci tvrde da ako se to ne nastavi na jesen, problem suše neće biti riješen.

federalna.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*