Prijava Dodika protiv Šmita proslijeđena Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu

Prijava koju je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka podnio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik protiv visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita proslijeđena je na nadležno postupanje Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, rečeno je Srni iz Okružnog tužilaštva.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka rečeno je da je navedena prijava proslijeđena Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo 16. avgusta.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podnio je u julu krivične prijave protiv Šmita zato što se, kako je navedeno, “neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika” i protiv direktora “Službenog lista BiH” Dragana Prusine, jer je omogućio objavljivanje odluka visokog predstavnika.

“Protiv Šmita krivičnu prijavu sam podnio Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci jer se već duže vrijeme neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika za šta nema odluku Savjeta bezbjednosti UN”, naveo je tada Dodik.

On je rekao da se Šmit, u namjeri da se Republici Srpskoj nanese šteta, lažno predstavlja kao službeno lice znajući da nije imenovan u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je istakao da je Šmit time počinio krivična djela “neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem i lažno predstavljanje po članovima 310 i 313 Krivičnog zakonika Republike Srpske”.

“Protiv Prusine podnio sam krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH jer je kao direktor Službenog lista BiH, svjesno kršeći zakon, svojim uticajem, postupanjem i odlukama omogućio objavljivanje odluka takozvanog visokog predstavnika u Službenom listu BiH usljed čega je nastala teža povreda prava Republike Srpske”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Prusina je time počinio krivična djela zloupotreba položaja i nesavjestan rad u službi po članovima 220 i 224 Krivičnog zakona BiH.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*