Vlada RS: Femicid urediti zakonom o zaštiti od nasilja u porodici

Vlada Republike Srpske zadužila je Ministarstvo porodice, omladine i sporta da u nacrtu zakona o zaštiti od nasilja u porodici, čija je izrada u toku, posebnim poglavljem uredi femicid kao i ostale oblike nasilja nad ženama.

Vlada je zadužila Ministarstvo da se, između ostalog, ovim zakonom propiše da samo edukovani sertifikovani policajci, tužioci i sudije mogu raditi na predmetima nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Vlada Republike Srpske, koja je danas prihvatila informaciju o zaključcima radne grupe za izradu nacrta zakona o sprečavanju femicida, na ovaj način poručuje da Republika Srpska ima nultu toleranciju prema nasilju i da će tako biti i ubuduće, imajući u vidu da je femicid najekstremnija manifestacija nasilja nad ženama, da je riječ o rodno zasnovanom nasilju nad ženama zbog njihovog rodnog identiteta, rodnih uloga, da je manifestacija nejednakih odnosa moći na štetu žena, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću.

Vlada Republike Srpske danas je po hitnom postupku utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o apotekarskoj djelatnosti s ciljem dodatnog i preciznijeg uređenja određenih pitanja i otklanjanja nedoumica u primjeni zakona.

Osnovni razlog za donošenje ovog zakona je usklađivanje sa novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Podrška energetski siromašnim potrošačima

Vlada Republike Srpske prihvatila je na današnjoj sjednici informaciju o realizaciji paketa energetske podrške energetski siromašnim potrošačima.

Nakon sprovedenih procedura, utvrđeno je da je ukupan broj lica čija domaćinstva ispunjavaju uslove za dodjelu finansijske pomoći za troškove grijanja u Republici Srpskoj 67.731, te da finansijska pomoć za troškove grijanja po domaćinstvu iznosi 476,46 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

U saopštenju se podsjeća da se u skladu sa odlukom Vlade Republike Srpske o načinu realizacije paketa energetske podrške, energetski siromašnim potrošačima, odnosno ugroženim domaćinstvima, smatraju korisnici prava na novčanu pomoć, korisnici prava na dodatak na djecu, definisane boračke kategorije, lica starija od 65 godina koja ne ostvaruju lična primanja, kao i korisnici samostalne penzije u iznosu do 350 KM.

Predviđeno je da isplatu sredstava za boračke kategorije i korisnike penzije izvrši Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, dok će isplatu finansijske pomoći korisnicima prava na novčanu pomoć, korisnicima prava na dodatak na djecu i licima starijim od 65 godina koja ne ostvaruju lična primanja izvršiti Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.

Za ove svrhe Ministarstvo finansija doznačiće Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite sredstva u iznosu od 23.730.090 KM, a Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite sredstva u iznosu od 8.541.021 KM.

Usvojena strategija razvoja nauke i tehnologije

Vlada Republike Srpske usvojila je Strategiju razvoja nauke i tehnologije, visokog obrazovanja i informacionog društva u RS-u za period 2023–2029. godine.

Strategija ima četiri cilja podijeljena u devet prioriteta, koji obuhvataju 27 mjera sa 12 ključnih strateških projekata.

Prvi strateški cilj zasniva se na prvom strateškom fokusu, određenom nakon situacione i SVOT /SWOT/ analize. Njime se istraživanje i razvoj, bazirani na razvoju i primjeni nauke i tehnologije, određuju kao glavna poluga za budući razvoj Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Da bi se to ostvarilo, neophodno je da ova oblast bude znatno privlačnija, posebno za mlade ljude, da se postepeno izgrade odgovarajući stručni, organizacioni i fizički kapaciteti, te da se osigura znatno snažnija veza između istraživanja i razvoja, s jedne strane, i svih oblasti razvoja Republike Srpske, s druge strane.

Drugi strateški cilj naglašava visoko obrazovanje kao drugu polugu, usko povezanu sa istraživanjem i razvojem, kao prvom polugom, za budući razvoj Republike Srpske.

Pritom je ovdje, uz unapređivanje atraktivnosti visokog obrazovanja, akcenat na njegovom kvalitetu i uticaju na kvalitet ljudskih potencijala u Republici Srpskoj.

Trećim strateškim ciljem stremi se ubrzanom razvoju informacionog društva, uz visok stepen ostvarene informacione bezbjednosti što predstavlja jednu od najvećih šansi za Republiku Srpsku, zbog visokog nivoa dodatne vrijednosti koji ostvaruje i atraktivnih radnih mjesta za mlade, kao i zbog katalitičkog uticaja na inovacije i konkurentnost u drugim privrednim sektorima.

Uz to, olakšava se uklapanje u globalni trend digitalizacije svih sfera ekonomije i društva, kako bi se smanjilo zaostajanje za razvijenim zemljama, pružale bolje i brže usluge javnog sektora i olakšalo održavanje naših privrednih subjekata u lancima vrijednosti u kojima učestvuju.

Četvrtim strateškim ciljem pametna specijalizacija se određuje kao glavni fokus interakcija i koncentracije resursa, usmjeravajući ih na prepoznavanje, razvijanje i bolje korišćenje komparativnih i konkurentskih prednosti kojima kao ekonomija i društvo raspolažemo.

Za razliku od prethodnih strateških dokumenata, ova strategija je pripremana kao intersektorska tako da njeno težište, osim na specifičnostima razvoja svakog od ova tri sektora, bude na njihovim interakcijama, u nastojanju da se dođe do sinergijskog efekta njihovog razvoja na ukupan razvoj Republike Srpske.

(Srna)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*