Imamović: Kralj Tvrtko je značajna historijska figura, moramo čuvati istinu o njemu

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine u Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i bivši gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović komentirao je postavljanje spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću u Sarajevu, kazavši da mu je drago da je u glavnom gradu BiH takav spomenik podignut prvom bosanskom kralju, piše Dnevni.ba.

Imamović podsjeća da je Tvrtko bio bosanski ban koji je to postao s 15 godina jer je njegov prethodnik Stjepan II Kotromanić iznenada umro. Tvrtko je kasnije toliko ojačao koristeći okolnosti i proglasio se kraljem koji je uvijek stolovao u Bosni. Bio je, kaže Imamović, najjači vladar Srednjeg vijeka.

Navodi da je on značajna historijska figura koja pokazuje da je Bosna bila suverena i da je imala kraljevstvo, a posebno je to važno zbog našeg identiteta.

– Mislim da su slični motivi podizanja spomenika kralju Tvrtku kakvi su bili i kada smo podizali spomenik u Tuzli 2012. godine. Radi se o osobi koja integrira i moramo čuvati istinu o njemu i u spomeničkoj kulturi, i u školskim programima i knjigama, i u naučnim radovima, i u manifestacionoj kulturi – smatra Imamović.

Kada bi neko zabranio nekoj zemlji, Austriji ili Italiji da koristi kulturno-historijsko naslijeđe i spomeničku kulturu u funkciji razvoja, Imamović kaže da bi zemlja bankrotirala jer postoje tri institucionalna faktora razvoja, a to su kulturno naslijeđe, prirodno naslijeđe i ljudi.

– To nije dovoljno zastupljeno u bh. kulturi i u tom smislu smo nekulturni jer zanemarujemo kulturu. Zato samo u Tuzli uradili ono što možemo, da baštinimo najstariju proizvodnju soli, da Trg slobode priča srednjovjekovnu priču – pojasnio je Imamović.

Smatra da BiH nedostaje kulturna strategija što se mnogo bolje radi u zemljama susjedstva, s druge strane to se u BiH zanemaruje, a vaša historija vaša je biografija, i zato je važna spomenička kultura posebno za mlađe generacije.

Uskoro će biti odigrana i prva bosanskohercegovačka kraljevska opera “Tvrtko, kralj bosanski” koja se temelji na romanu “Ljetopis o kralju Tvrtku” autora Jasmina Imamovića. Autor opernog libreta je dramski autor i profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Almir Bašović, a kompozitor je Ammar Jažić.

U Sarajevu je u utorak postavljen spomenik jednom od najznačajnijih srednjovjekovnih vladara Bosne – kralju Tvrtku I Kotromaniću, a za dan otvaranja spomenika izabrana je 834. godišnjica potpisivanja Povelje Kulina bana.

(Dnevni.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*