(Video) Jusufović: Trenutno je u Bazi CPKU 188 umjetnina za kojima se traga i za koje postoje podnesene prijave nadležnim organima u BiH

Centar protiv krijumčarenja umjetninama BiH od osnivanja 2014. godine aktivno svoje programske ciljeve usmjerava u pravcu preventivnog djelovanja za sve vlasnike i posjednike umjetnina, bilo da su u privatnom ili javnom vlasništvu. Broj umjetničkih djela u bazi podataka  Centra protiv krijumčarenja umjetninama iznosi 188. kaže Dženan Jusufović, direktor ovog  Centra.

Osim privatnih kolekcija, kao i umjetnina iz sakralnih objekata nastradalih u ratnom periodu, zbog nestručnog vođenja javnih zbirki nestale su mnogobrojne umjetnine čiji je broj naknadno potrebno utvrditi. Rad u oblasti zaštite i sprječavanja ilegalne trgovine umjetninama pozicionirao je Centar protiv krijumčarenja umjetninama (CPKU) kao vodeću organizaciju u Bosni i Hercegovini, što je prepoznato od mnogih domaćih i međunarodnih organizacija.

Rezultiralo je i Memorandumom o razumijevanju koji su početkom augusta potpisali Ariane Moser u ime organizacije “Artive”/artive.org/ čije je sjedište u USA i Dženan Jusufović u ime CPKU.

Opširnije u video prilogu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*