Poziv za učešće u projektu “Osnaživanje mladih žena – početak promjene “

Udruženje Amica Educa od jula 2023. godine, implementira novi projekat pod nazivom “Osnaživanje mladih žena –  Početak promjene”, kojim planira doprinijeti boljoj zapošljivosti i socio-ekonomskoj integraciji mladih žena u nepovoljnom položaju, putem unapređenja njihovih ličnih i poslovnih vještina.

Projekat je namijenjen mladim ženama dobi od 15 do 35 godina iz Tuzlanskog kantona, koje;

– imaju poteškoće u porodičnom okruženju: dolaze iz alternativne brige – iz hraniteljskih porodica, dječijih sela, domova za djecu i mlade bez roditeljskog staranja; porodica u riziku od razdvajanja ili porodica pogođenih siromaštvom, porodičnim nasiljem, bolešću, samohrane majke, mlade žene koje imaju siromašne porodične i društvene veze,

– “NEET” grupa mladih žena – one koje nisu u obrazovanju (education), zaposlenju (employment) ili obuci (training), mlade žene koje su zaposlene ili samo sezonski zaposlene, ali sa nedovoljnim primanjima; eksploatisane od strane poslodavaca bez realnih mogućnosti da samostalno poboljšaju svoj ekonomski status,

– mlade žene sa invaliditetom,

– mlade žene iz ruralnih područja,

– druge mlade žene koje su u stanju socijalne potrebe…

U radu s mladim ženama koristit će se The Next Economy metodologija koja će im omogućiti da razviju svoje talente, izgrade samopouzdanje i unaprijede vještine koje su im potrebne za uspješniju integraciju na tržište rada – temeljne životne vještine i vještine zapošljivosti.

Pored edukacije, učesnice će biti podržane putem individualnih coaching/savjetodavnih sesija, te individualnih i/ili grupnih sesija psihoterapije.

Trogodišnji projekat također predviđa upoznavanje sa radnim mjestima (tzv. “job shadowing”), vokacijske treninge, 2 dvodnevna kampa za učesnice projekta te forum mladih koji je završna projektna aktivnost.

Prije početka treninga, trenerice će obaviti individualne razgovore sa kandidatkinjama prilikom kojih će zajedno sa njima izraditi individualne razvojne planove, tepotpisati Ugovore kojim se mlade žene obavezuju na redovno učešće.

Mlade žene zainteresirane za učešće se mogu prijaviti do srijede, 13. septembra 2023. godine popunjavanjem aplikacionog obrasca koji se nalazi na linku: https://forms.gle/vvYY3qApWGqLpn3q8

ili isti mogu preuzeti u printanoj formi u prostorijama Udruženja Amica Educa, na adresi – Klosterska 13 u Tuzli.

Individualni razgovori će se održati u danima od 13.9. do 6.10.2023. godine.

Trening počinje u subotu, 21. oktobra 2023. godine sa početkom u 10,00 sati.

Učesnicama koje su redovno pohađale trening, biti će dodijeljeni certifikati. Projekat se realizira uz finansijsku podršku Fokus Frauen fondacije iz Švicarske.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*