S. Makedonija: Istražuje se navodna krađa i preprodaja citostatika na crnom tržištu

Javno tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije rade na utvrđivanju navoda o eventualno počinjenom krivičnom djelu u vezi sa liječenjem pacijenata i radom Klinike za onkologiju, odnosno preprodajom citostatika na crnom tržištu Kosova.

Prema javno dostupnim informacijama, koje su šokirale makedonsku javnost, sumnja se na zloupotrebu terapije koja je davana onkološkim pacijentima.

Skopski mediji pišu da je zdravstveni sistem zakazao, i to kada je riječ o oboljelima od najteže bolesti.

Zakazala je, navode, kontrola ulaza i izlaza citostatika u bolnički sistem, pa je najtežim onkološkim bolesnicima davana infuzija umjesto citostatika, a lijekovi su po značajno višim cijenama preprodavani na crnom tržištu, prije svega na Kosovu.
 
“Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju formiraće tim stručnjaka koji će analizirati medicinsku dokumentaciju za vođenje pacijenata i sprovođenje terapije. Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao organ za otkrivanje počinilaca krivičnih djela, preduzima i druge radnje koje se u ovom trenutku ne mogu saopštavati javnosti s ciljem da se dođe do istine i eventualne krivične odgovornosti”, saopštilo je tužilaštvo.

Kako dodaju, onog trenutka kada se za konkretno lice obezbijedi dovoljno dokaza za osnovanu sumnju da je izvršilo krivično djelo, javnost će biti obaviještena.

Ovim povodom oglasili su se i predsjednik i premijer Sjeverne Makednoije Stevo Pendarovski i Dimitrij Kovačevski, koji su poručili da je došlo krajnje vrijeme da se prekine sa praksom nekažnjivsti.

Iz tužilaštva uvjeravaju da će svi navodi biti u potpunosti istraženi, te da će svi eventualni počinioci krivičnih djela biti procesuirani.

“Čitav postupak od prvog trenutka se vodi maksimalno transparentno i uz poštovanje svih zakonskih procedura,” naveli su u saopštenju.

bhrt

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*