Cijene nafte u Evropi nadomak najvišim vrijednostima ove godine

Na londonskom tržištu cijena barela skočila je na 88,49 dolara, najviši iznos od kraja januara; na američkom tržištu barel je poskupio na 85,02 dolara, što je najviši iznos od novembra prošle godine.

Na londonskom tržištu cijena nafte prošle sedmice je snažno porasla, primaknuvši se najvišem iznosu u ovoj godini, što je posljedica špekulacija da će najveći svjetski proizvođači zadržati smanjenju proizvodnju „crnog zlata“.

Na londonskom tržištu cijena barela skočila je 4,7 posto – na 88,49 dolara, najviši iznos od kraja januara. Na američkom tržištu barel je poskupio 6,5 posto – na 85,02 dolara, što je najviši iznos od novembra prošle godine. Time su cijene nadoknadile sve gubitke od prethodne dvije sedmice, što je posljedica zabrinutosti trgovaca u vezi ponude, javlja Hina.

Pretpostavlja se da će vodeći svjetski izvoznik Saudijska Arabija i u oktobru smanjiti proizvodnju za milion barela dnevno, uz već dogovoreno smanjenje proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika.

Nada u oporavak kineske ekonomije

„Očekujemo da će produljiti odluku o smanjenju opskrbe i da će se OPEC-ova nafta vratiti na tržište kada se cijene stabiliziraju iznad 90 dolara po barelu“, navode analitičari National Australia Bank u osvrtu na situaciju na tržištu.

Rusija, druga najveća svjetska izvoznica nafte, već se dogovorila sa saveznicima iz organizacije OPEC+ da će sljedeći mjesec smanjiti izvoz nafte, izjavio je potpredsjednik ruske vlade Aleksander Novak.

Potražnja bi ipak trebala ojačati, sudeći po padu komercijalnih zaliha u SAD-u u pet od šest proteklih sedmica. Uz to, trgovci se nadaju oporavku kineske ekonomije. I OPEC, i Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuju da će Kina, najveći svjetski uvoznik nafte, dati zamah potražnji do kraja godine.

(Al Jazeera)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*