Sarrazin sa bh. zvaničnicima o aktuelnoj političkoj situaciji i evropskom putu BiH

Specijalni izaslanik Vlade Savezne Republike Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin danas je u Sarajevu održao niz sastanaka sa najvišim bh. zvaničnicima, sa kojima je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji.

Krišto sa Sarrazinom o aktuelnoj političkoj situaciji i evropskom putu BiH

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu sa specijalnim izaslanikom Vlade SR Njemačke za Zapadni Balkan Manuelom Sarrazinom o aktuelnoj političkoj situaciji i evropskom putu BiH.

“Na sastanku je zaključeno da su odnosi dviju zemalja dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja. Predsjedateljica Krišto izrazila je zahvalnost SR Njemačkoj na kontinuiranoj potpori našoj zemlji, te dodala da nam je u ovome trenutku potrebna daljnja, snažna i kontinuirana politička potpora EU, čime bi se omogućilo ispunjavanje obveza i što skorije otvaranje pristupnih pregovora”, navodi se u saopštenju iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Dodaje se da je Sarrazin kazao da Njemačka smatra da je Bosni i Hercegovini mjesto u Evropskoj uniji i kako ona ne smije zaostajati na tom putu za zemljama u regiji.

Istakao je da SR Njemačka podržava proces europskih integracija i drži kako je važno da se unaprijede oblasti vladavine prava, demokracije i ekonomskog razvitka, odnosno brza provedba neophodnih reformi u Bosni i Hercegovini.

“Predsjedateljica Krišto je kazala kako Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ostaje snažno posvećeno europskim integracijama i predano radi na ispunjenju 8+1 uvjeta, odnosno 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Istaknula je posvećenost Vijeća ministara BiH europskom putu, te dodala da s ovom dinamikom rada dijeli opravdani optimizam da bi Bosna i Hercegovina mogla otvoriti pregovore o članstvu do konca 2023. godine”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Krišto rekla i da Bosna i Hercegovina ulaže i značajne napore u usklađivanje svoje vanjske politike sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

Ona je naglasila i da je pomoć prijateljske SR Njemačke, kao i svih ostalih prijatelja u EU, veoma značajna u stabiliziranju političkih prilika u Bosni i Hercegovini, ali da se trajni mir i stabilnost trebaju graditi iznutra, dogovorom legitimnih političkih predstavnika naroda na svim administrativno-političkim razinama.

Naglasila je da napredak Bosne i Hercegovine uveliko zavisi o jačanju i unapređenju međusobnog povjerenja, unutarnjem dijalogu i konsenzusu, posebno oko najvažnijih unutarnjopolitičkih pitanja glede implementacije odluke Ustavnog suda BiH i presuda Europskog suda za ljudska prava, za što su potrebne ograničena ustavna reforma i izmjena izbornog zakonodavstva.

Bećirović i Sarrazin o bilateralnim odnosima BiH i Njemačke

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović primio je danas specijalnog izaslanika Vlade SR Njemačke za Zapadni Balkan Manuela Sarrazina, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Bećirović je, uz riječi dobrodošlice, izrazio zadovoljstvo ukupnim bilateralnim odnosimа Bosne i Hercegovine i Njemačke, ocijenivši da su institucionalna saradnja i intenzitet posjeta na visokom nivou. Ponovio je zahvalnost za pozicioniranje Bosne i Hercegovine visoko na njemačkoj političkoj agendi po pitanju evropskih integracija. Ocijenio je da njemačka podrška reformskim i integracionim procesima u Bosni i Hercegovini ima izuzetnu važnost na bh. političkoj sceni. 

Govoreći o evropskom putu Bosne i Hercegovine, specijalni izaslanik Sarrazin je naglasio važnost fokusa djelovanja na provođenju reformi i ispunjenju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Specijalni izaslanik Sarrazin je rekao da će Njemačka nastaviti pružati podršku Bosni i Hercegovini i zemljama regije putem Berlinskog procesa, s ciljem približavanja ovih zemalja Evropskoj uniji.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je pozdravio angažman prijateljske Njemačke na evropskom putu Bosne i Hercegovine i zemalja regije. Istakao je važnost nastavka reformskog procesa u Bosni i Hercegovini i regionalne saradnje s ciljem ekonomskog napretka, usvajanja zelene agende, stabilnosti i prosperiteta, a koji su prioriteti i fokus djelovanja i zemljama Evropske unije. 

U ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, sastanku je prisustvovao savjetnik Vanja Filipović. 

Konaković – Sarrazin: Pozitivno dejstvo kandidatskog statusa za BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se danas sa specijalnim izaslanikom Vlade Savezne Republike Njemačke za Zapadni Balkan Manuelom Sarrazinom. 

Ministar Konaković istakao je evidentno pozitivno dejstvo koje je dobivanje kandidatskog statusa imalo na Bosnu i Hercegovinu. Naveo je značajne pomake koje je nova atmosfera i klima u državi omogućila uz ogromno zalaganje trenutne političke strukture u BiH. Ocijenio je i prezentirao stanje i političke prilike koje su aktuelne u Bosni i Hercegovini,  na Zapadnom Balkanu ali i šire uz preciziranje položaja Bosne i Hercegovine unutar trenutnih dešavanja.

Ministar Konaković naglasio je zahvalnost Njemačkoj na uloženim naporima kroz razne vrste investicijskih, tehničkih, edukacijskih i drugih oblika pomoći koju upućuje u Bosnu i Hercegovinu uz nadu da će se taj trend i nastaviti. Istakao je potrebu i značaj konstantnih i  intenzivnih konstruktivnih razgovora i traženje zajedničkih rješenja koja bi u ovom momentu, ključnom za Bosnu i Hercegovinu i njene građane,  značila  daljnji napredak na putu prema EU kroz priznavanje dosadašnjih napora BiH i kroz ohrabrenje da nastavi intenzivno raditi na dostizanju prioriteta koje je Europska komisija postavila kao zajedničke ciljeve.

Specijalni izaslanik Savezne Republike Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin složio se sa konstatacijom da je kandidatski status Bosni i Hercegovini donio značajne pomake u pozitivnom smjeru kada je Bosna i Hercegovina u pitanju i da Njemačka svakako želi  pomoći Bosni i Hercegovini i  zemljama regiona u činjenju političkih i ekonomskih pomaka naprijed ka članstvu u EU, te da će i dalje nastojati dijalogom pomoći u traženju konstruktivno dobrih rješenja, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(RTV7/BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*