Dodik: Ne priznajemo odluke Suda BiH, ako Zakon o imovini bude nametnut, proglasićemo nezavisnost

Predstavnici institucija Republike Srpske, lideri stranaka vladajuće koalicije, kao i predstavnici Srba u institucijama Bosne i Hercegovine, poručili su da neće prihvatiti odluke Suda Bosne i Hercegovine, nakon što je potvrđena optužnica protiv predsjednika RS Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića.

Nakon sastanka u Banjaluci, kojem se nisu odazvali lideri opozicionih stranaka u RS, Dodik je poručio da se “na objektivnost Suda BiH ne može računati”.

Učesnici sastanka su naveli “da Sud i Tužilaštvo BiH nisu ustavna kategorija”.

“Njihovo djelovanje nema veze sa pravom i zakonom, a to najbolje govori činjenica da djeluju u skladu sa zakonom koji je nametuno stranac”, rekao je Dodik.

Ponovio je da Republika Srpska ne priznaje Kristijana Šmita za visokog predstavnika, te poručio da će ukoliko bude nametnut Zakon o imovini, da će biti održana sjednica Narodne skupštine i proglašena nezavisnost Republike Srpske.

Nakon sastanka Dodik je rekao da je postignuto potpuno jedinstvo, te da je Republika Srpska sposobna i spremna da brani svoj Ustav, suverenitet i teritorijalni integritet.

Govoreći o radu na nivou BiH, Dodik je rekao da se prioritetno moraju riješiti pitanja Ustavnog suda BiH, odnosno donošenje zakona, rješavanje statusa stranaca te da je prihvatljivo da Apelaciono odjeljenje Suda BiH može biti smješteno u Banjaluci.

“Konstatujemo da je Ustavni sud referirajući se na pitanje imovine bio politički insturmentalizovan i odbijaju da razgovaraju o imovini i neće ni raspravljati. Odbijaju da se prihvati nametnuti zakon, ukoliko bude nametnut i održat će se sjednica NSRS i nakon toga proglasiti nezavisni status RS sa mjerama koje smo naznačili i i kojih ćemo se pridržavati”, naveo je Dodik.

On je rekao da je Republika Srpska spremna da razgovara i o Izbornom zakonu BiH.

“Potrebno je donijeti novi izborni zakon koji može samo da odredi pravac CIK u smislu biranja članova Predsjedništva BiH i poslanika Parlamenta BiH. Republika Srpska po Ustavu BiH ima pravo da provede izbore za sve druge nivoe, a to su predsjednik Republike Srpske, Narodna skupština, lokalne izbore, delegate u Dom naroda i Vijeće naroda”, rekao je Dodik.

Podsjetimo, Sud BiH je u ponedjeljak, 11. septembra, potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu 11. avgusta i poslalo Sudu BiH na potvrđivanje, a Sud je 18. avgusta vratio na doradu. U međuvremenu, Sud je odbio zahtjev Dodika za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*