Poljska, Mađarska i Slovačka nastavljaju s embargom na ukrajinsko žito

Poljska, Mađarska i Slovačka odlučile su uvesti jednostranu zabranu uvoza ukrajinskog žita i drugih proizvoda iz te zemlje, nakon što je Europska unija objavila da neće produžiti ograničenja koja je uvela i koja istječu danas u ponoć.

Poljska uvodi zabranu za ukrajinske žitarice, a Mađarska za 24 proizvoda iz Ukrajine, uključujući žitarice, povrće, nekoliko mesnih proizvoda i med.

“Produžit ćemo tu zabranu usprkos neslaganju Europske komisije. Učinit ćemo to jer je to u interesu poljskih poljoprivrednika”, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki. Mađarska vlada donijela je uredbu po kojoj na snagu stupa zabrana uvoza ne samo ukrajinskog žita nego i niza drugih poljoprivrednih proizvoda. I slovački ministar poljoprivrede Jozef Bereš potvrdio je da Slovačka ide dalje s vlastitom zabranom uvoza ukrajinskog žita.

Podsjetimo, Europska komisija saopćila je da neće produžiti embargo na uvoz ukrajinskih žitarica u njezinih pet susjednih država. U travnju su Poljska, Rumunjska, Bugarska, Slovačka i Mađarska zabranile uvoz žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, ali su kasnije ukinule zabranu u zamjenu za odluku Europske komisije da uvede prvo do 5. juna, a zatim do 15. septembra, embargo na uvoz pšenice, uljane repice, sjemenki suncokreta i kukuruza iz Ukrajine, prenosi Hina.

Farmeri iz spomenutih pet zemalja su se opetovano žalili na zasićenje tržišta žitaricama, zbog čega su cijene pale pa su se suočili s bankrotom. Uz izuzetak Bugarske, ostale zemlje su zagovarale nastavak zabrane do kraja godine.

Morawiecki je u više navrata rekao da Poljska neće dozvoliti da je preplavi ukrajinsko žito i da ne može dozvoliti deregulaciju tržišta. Nakon što je Rusija izašla iz sporazuma o žitu koji je Ukrajini omogućio izvoz žitarica preko crnomorskih luka, EU je uspostavila kopnene pravce, takozvane rute solidarnosti.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*