Međunarodni liječnici uživo gledali robotske operacije srca koje izvode turski hirurzi

Operaciju na srcu koju su turski hirurzi izveli uživo na tri pacijenta zatvorenom metodom bez otvaranja grudnog koša uživo su pratili ljekari iz inostranstva i zemlje, javlja Anadolu.

Ljekari su izveli operacije na čelu sa specijalistom kardiovaskularne hirurgije prof. dr. Serkanom Durduom.

Durdu je rekao da su bolesti srca, koje su najčešći zdravstveni problemi u svijetu i Turiye, prvi uzroci smrti.

Navodeći da su uz razvoj tehnologije napravljeni važni koraci u zdravlju srca, Durdu je objasnio da revolucionarne inovacije u liječenju povećavaju udobnost pacijenata.

Ističući da je turska medicina sprovela značajna istraživanja u mnogim oblastima, rekao je: “Pomno pratimo razvoje paralelno sa svijetom i čak smo preuzeli vodstvo u nekim poljima. Jedno od ovih polja je kardiovaskularna hirurgija”.

Durdu je naveo da se tehnika nazvana “mini-invazivna”, koja se izvodi zatvorenom metodom sa malim rezom, primjenjuje u nekoliko centara u svijetu.

Ističući da su turski hirurzi primjer u svijetu svojim uspješnim radom u ovoj oblasti, Durdu je naveo da oni pružaju obuku kardiohirurzima iz zemlje i inostranstva uz operacije srca koje se izvode uživo.

“Na obuci su učestvovali hirurzi iz Njemačke, Engleske, Iraka, Irana, Belgije, kao i Kirgistana i Uzbekistana. U praksi su demonstrirane operacije uživo korištenjem invazivnih i robotskih kirurških metoda”, pojasnio je Durdu.

Naveo je da su u tom kontekstu urađene tri operacije uživo, a ova metoda je obavljena kod dva pacijenta.

“Ovi pacijenti su imali stenozu i okluziju u srčanim žilama. Uspješne operacije su obavljene minimalno invazivnom i zatvorenom metodom. Još jednom pacijentu je robotskom operacijom implantiran srčani zalistak”, rekao je Durdu.

Prema njegovim riječima, najvažnija prednost je to što se visokotehnološkim proizvodima koji se koriste tokom operacije povećava kvalitet operacije i mogu se izbjeći sve komplikacije koje mogu biti uzrokovane otvorenom operacijom.

“Budući da se grudni koš ne otvara, manje je ožiljaka. Rizik od infekcije je u velikoj mjeri eliminiran, rizik od krvarenja je smanjen, ne uočavaju se plućni problemi vezani za operaciju, a izbjegnuta je transfuzija krvi”, pojasnio je Durdu.

Kako je kazao, i trajanje boravka u bolnici je znatno kraće.

Durdu je objasnio da su ponosni što je Turkiye svjetski brend u zdravstvenom turizmu.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*