Klimatski aktivisti prskaju Brandenburšku kapiju narandžastom bojom

Njemački klimatski aktivisti poprskali su u nedjelju ujutro narandžastu boju na berlinsku Brandenburšku kapiju kako bi pozvali njemačku vladu da poduzme hitnije mjere protiv klimatskih promjena, javlja Anadolu.

Članovi grupe “Posljednja generacija” koristili su aparate za gašenje požara punjene bojom kako bi poprskali svih šest stupova popularne znamenitosti u glavnom gradu Njemačke.

Prioriteti grupe uključuju natjerati Njemačku da prestane koristiti sva fosilna goriva do 2030. godine i poduzeti kratkoročne mjere, uključujući nametanje opšteg ograničenja brzine od 100 kilometara na sat na autoputevima, kako bi se brže smanjile emisije.

“Protest jasno daje do znanja: vrijeme je za političke promjene”, navodi se u saopštenju grupe.

Policija je ogradila područje oko Brandenburške kapije i potvrdila da je privela 14 aktivista povezanih s “Posljednjom generacijom”.

Grupa najpoznatija po svojim protestima u kojima se aktivisti lijepe za ceste i blokiraju saobraćaj, igra provokativnu i polarizirajuću ulogu u njemačkoj politici i društvu.

Gradonačelnik Berlina Kai Wegner osudio je akcije grupe, rekavši da njihova taktika ide dalje od legitimnih oblika protesta.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*