Tužilaštvo BiH zatvorilo predmet ‘Ikona’

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o neprovođenju istrage u predmetu “Ikona” u vezi sa ikonom koju je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poklonio ministru spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu, potvrđeno je iz ove pravosudne institucije.

“U navedenom predmetu, Tužilaštvo BiH je od Generalnog tužilaštva Ukrajine, dobilo odgovor po zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć u kojem se navodi da se navedena ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, te da nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je navedeno umjetničko djelo nezakonito premješteno, ukradeno sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umjetničku vrijednost, niti da pripada nacionalnom kulturnom nasljeđu Ukrajine i da je nacionalna vrijednost, nakon čega su istražitelji u Ukrajini zatvorili navedeni postupak”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U odgovoru Generalnog tužilaštva Ukrajine takođe se navodi da navedena ikona ne pripada nacionalnom kulturnom nasljeđu Ukrajine i da je nacionalna vrijednost, nakon čega su istražitelji u Ukrajini zatvorili navedeni postupak.
 
“Slijedom navedenog, a i provedenih dodatnih istražnih radnji u BiH, u Tužilaštvu BiH je donesena naredba o neprovođenju istrage u ovom predmetu”, ističu iz Tužilaštva. 

Predsjednik Republike Srpske, tada predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik poklonio je Lavrovu pozlaćenu ikonu iz 18. vijeka iz Luganska tokom posjete šefa ruske diplomatije BiH 14. decembra 2020. godine. 

Nakon toga, ukrajinska Ambasada u BiH uputila je notu Ministarstvu spoljnih poslova BiH u kojoj su tvrdili da je riječ o kulturnom nasljeđu Ukrajine. 

Iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH pisali su Ambasadi Ukrajine u BiH sa molbom da dostavi relevantne informacije u vezi sa ikonom. Zatraženo je da objasne na osnovu čega baziraju tvrdnje da je ikona kulturna baština te zemlje i predoče dokaze kome i u kojem periodu je ikona pripadala, ako ih posjeduju.

Takođe, u dopisu je istaknuto da se, prema saznanjima Kabineta, predmetna ikona ne nalazi ni na jednoj listi zaštićenog, izgubljenog ili otuđenog kulturnog blaga nijedne zemlje.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*