Francuska neće prihvatiti neregularne migrante s Lampeduze

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin izjavio je da njegova zemlja neće prihvatiti nijednog od hiljada neregularnih migranata koji su došli na italijansko ostrvo Lampeduza.

Darmanin je za francuski televizijski kanal “CNews” rekao da njegova zemlja nije spremna prihvatiti migrante s ostrva Lampeduza.

“Francuska se uopšte ne priprema da to uradi. Francuska će pomoći Italiji da zaštiti svoje granice kako bi spriječila ove prelaze”, kazao je francuski ministar.

Darmanin je dodao da se zakoni Evropske unije (EU) odnose samo na prihvat i raspodjelu migranata koji traže azil na granicama i ispunjavaju potrebne uslove.

Napomenuo je da je pogrešan stav da svaki migrant koji dolazi u zemlje kontinenta može jednostavno putovati po Evropi.

Istakao je da Francuska neće prihvatiti migrante koji ne ispunjavaju uslove za azil.

Darmanin je poručio da Italija treba da pošalje migrante s ostrva u zemlje iz kojih su došli umjesto da ih šalje u druge zemlje u Evropi.

Lampeduza, sa samo 6.000 stanovnika i prihvatnim centrom koji ima kapacitet za samo 400 migranata, suočava se s velikim problemima zbog priliva migranata.

Od početka sedmice na italijansko ostrvo Lampeduza, koje se nalazi na iregularnoj migracijskoj ruti u centralnom Mediteranu iz Afrike u Evropu, stiglo je više od 7.000 neregularnih migranata.

federalna.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*