U Sarajevu počela regionalna konferencija o saradnji u predmetima ratnih zločina

Regionalna konferencija tužilaca o saradnji u predmetima ratnih zločina okupila je u Sarajevu preko 60 učesnika iz zamalja regiona.

Konferenciju, na kojoj će se govoriti o saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina, otvorio je glavni tužilac Tužilaštva BiH Milenko Kajganić.

On je istakao da Tužilaštvo BiH, kao i Sud BiH, imaju ulogu nastavka rada i aktivnosti započetih u Haškom tribunalu u čemu im je potrebna podrška Evropske unije, međunarodne zajednice, kao i Ministarstva pravde BiH, VSTV-a BiH i partnerskih tužilaštava i sudova u Bosni i Hercegovini, kao i saradnja sa partnerskim tužilačkim institucijama u regionu.

Učesnicima se obratio i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler koji je u svom obraćanju istakao značaj regionalne saradnje u ovoj oblasti. 

“Regionalna saradnja je ključna kako bi se spriječila nekažnjivost za užasne ratne zločine koji su počinjeni i osigurala pravda za žrtve i njihove porodice. Velik broj optuženih u BiH za ratne zločine sa dvojnim državljanstvima nisu izvedeni pred lice pravde. U rješavanju ovog regionalnog problema EU se zalaže za snažnije sistemsko korištenje protokola o saradnji u procesuiranju počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida potpisanih 2013. i 2014. godine između Tužilaštva BiH i tužilaštava iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore”, rekao je Satler.

O važnosti regionalne saradnje, također je govorio i glavni tužilac pri MRMKS-u, Serž Bramerc, koji je istakao važnost zajedničkog rada u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina.

Tužioci iz regiona razgovarali su o dosadašnjoj saradnji, poteškoćama sa kojima su se susreli, kao i prijedlozima za rješavanje i prevazilaženje ovih problema.  Razgovarano je i o pomoći koju pruža MRMKS u vezi sa pribavljanjem dokaza koji su korišteni u postupcima u Hagu, kao i saradnji i razmjeni podataka u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba. 

“Segment regionalne saradnje u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina izuzetno je bitan jer u regionu postoji više stotina osumnjičenih osoba, koje se od pravde skrivaju u nekoj od zemalja regiona, a također na snazi su potrage i potjernice za velikim brojem osumnjičenih osoba”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U saopštenju se dodaje da, s obzirom da se veći dio predmeta odnosi na ratne zločine počinjene u BiH, pravosuđe Bosne i Hercegovine zainteresovano je da se regionalnom saradnjom spriječe mogućnosti bijega od sudskih procesa i omogući jačanje vladavine prava. 

Regionalna konferencija održava se uz podršku Evropske komisije i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP).

(BHRT.BA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*