Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv šest pripadnika Armije RBiH zbog ratnih zločina u Visokom

Tužitelji Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigli su optužnicu protiv ukupno šest osoba zbog sumnje da su počinili ratne zločine na području Visokog tokom 1992. godine.

Kako se navodi u zvaničnom saopćenju Tužilaštva BiH, optužnica se odnosi na ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Visokog i obuhvata 109 pojedinačnih radnji izvršenja nad više desetina žrtava i oštećenih, a koje se optuženima stavljaju na teret.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

  • Zijada Kadrića, rođenog 1951. godine u Čajniču, državljanin BiH
  • Hajrudina Halilovića, rođenog 1959. godine u Prijepolju, ranije osuđivan, državljanin BiH
  • Asima Hamzića, rođen 1948. godine u Prijepolju, državljanin BiH
  • Miralema Čengića, rođenog 1960. godine u Pljevljima, ranije osuđivanog, državljanin BiH
  • Samira Selimovića, rođenog 1969. godine u Kaknju, državljanin BiH
  • Amira Murtića, rođenog 1971. godine u Visokom, državljanin BiH i Kraljevine Švedske.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata u periodu od mjeseca maja pa do kraja 1992. godine, kao pripadnici Općinskog štaba TO Visoko, OS ARBiH generalštaba, SJB i vojne policije ARBiH u Visokom, postupali suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

“Prema navodima optužnice, u zatvaranju i zlostavljanju u navedenom logoru, u periodu od oko osam mjeseci, bilo je više stotina civila sa područja Visokog i okoline koji su držani bez dovoljno hrane, osnovnih higijenskih uslova, u neuslovnim i pretrpanim prostorijama gdje su bili podvrgnuti svakodnevnim zlostavljanjima, premlaćivanjima, mučenju, nečovječnom postupanju, različitim oblicima psihičkog i fizičkog zlostavljanja”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Radnje koje se osumnjičenim osobama stavljaju na teret opisane su u 109 tačaka i podtačaka optužnice koju će tužilaštvo dokazivati pozivanjem 90 svjedoka i stručnih vještaka i ulaganjem većeg broja dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*