Zagreb dobio novi podni mural koji je oslikao umjetnik Lunar

Glavni grad susjedne Hrvatske dobio je još jedan zanimljiv podni mural na dijelu Masarykove ulice, koji će zasigurno privuči pažnju i posjetitelja.

Prije nekoliko dana u Zagrebu je otvorena nova pješačka zonu na dijelu Masarykove ulice – od Gundulićeve do Tesline te na dijelu Preradovićeve – od raskrižja s Masarykovom i Teslinom do Berislavićeve ulice, a na jednom dijelu je iscrtan i mural.

Mural je oslikao svjetski poznat street art umjetnik Slaven Kosanović Lunar na raskrsnici između Preradovićeve i Masarykove. Mural je već privukao pažnju brojnih Zagrepčana, a vjerovatno će privući i brojne koji su u posjeti ovom gradu.

Sve veći broj gradova širom svijeta prihvataju umjetnost kao učinkovitu i relativno jeftinu strategiju za aktiviranje svojih ulica u pješačke zone. Riječ je o asfaltnoj umjetnosti poput vizualnih intervencija na cestama, pješačkim prostorima i vertikalnoj infrastrukturi.

Proširivanje pješačkih zona u gradovima želi se provesti kroz aktivnu participaciju i co-design proces kako bi se građanima omogućilo kvalitetnije življenje u urbanim sredinama.

Početkom 2023. godine na južnoj strani trga Grge Martića također je iscrtan podni mural. “Mala Martićeva” je počekom aprila zvanično postala pješačka zona, a na njoj je iscrtan mural nalik na tepih.

klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*