Margita Stefanović, rock princeza Jugoslavije: Umjetnica iznimnog talenta koja je umrla u neimaštini

Margita Magi Stefanović, klavijaturistkinja benda Ekatarina Velika (EKV), bila je jedna od najtalentovanijih muzičarki na našim prostorima te su je mnogi zvali rock princezom Jugoslavije.

Rođena je 1959. u porodici režisera Slavoljuba Stefanovića-Ravasija. Srednju muzičku školu završila je u klasi s Ivom Pogorelićem s kojim uzima privatne sate kod ruskog profesora Timikina. Njih dvoje su kao najtalentovaniji učenici dobili ponudu da školovanje nastave na Moskovskom državnom konzervatoriju Petra Iljiča Čajkovskog.

Ona je odbila ponudu te upisala studij arhitekture u Beogradu. Jednom prilikom je u kino sali Topčiderska zvezda slušala nastup tek osnovanog benda Katarina II. Nakon toga je upoznala članove Električnog orgazma, a kroz druženje s njima i Milana Mladenovića, koji je bio očaran njenim muzičkim talentom.

Pozvao ju je da se pridruži bendu, na šta je ona pristala. Katarina II početkom 1984. godine izdaje svoj prvi album “Katarina II”. Iako su ga kritičari hvalili, album nije prošao dobro u komercijalnom smislu te se smatra da publika tada još uvijek nije bila spremna za njihov progresivni zvuk.

Grurpa je 1985. godine promijenila ime u Ekatarina Velika. Uslijedili su albumi “Ekatarina Velika”, “S’ vetrom u lice”, “Ljubav” i “Samo par godina za nas”, koji im donose slavu. Nažalost, svi članovi su upali u pakao droge. Glumac Svetozar Cvetković je u jednom od intervjua govorio o propasti ove generacije te svojoj prijateljici Magi.

“Margita i ja smo bili jako bliski. Upoznao sam je kad sam ja imao 18, a ona 17 godina. Ona je svojom pojavom nosila nešto što niko nije nosio sa sobom. Nosila je jednu superiornu inteligenciju i praktično je od tada do kraja njenog života bila dio mog života i dio saznanja o tome kako jedan veliki talenat, jedan veliki um može potpuno da se uruši pod dejstvom sredine i jake hemije”, naveo je.

Ekatarina Velika je prestala postojati 1994. godine, nakon što je od raka pankreasa preminuo Milan Mladenović. Margita je krajem 1994. sa grupom muzičara osnovala bend Kurajberi. Naredne godine je sa Vladimirom Stojićem osnovala grupu EQV. Prvi i jedini CD objavili su 1995. pod naslovom “Ti si sav moj bol”.

Njena karijera bila je aktivna do kraja 1990-ih, a onda se povukla iz javnog života jer je njena ovisnost uzimala maha. Nakon što je preminuo njen otac, prodala je porodični stan i u predgrađu Beograda kupila dva manja, a ostatak novca iskoristila za putovanje u Indiju.

Ovo putovanje trebalo je označiti novo poglavlje u njenom životu i put ka ozdravljenju. To se, nažalost, nije dogodilo. Nakon povratka iz Indije upala je u još veće probleme te odlučila prodati oba stana. Živjela je u napuštenoj garaži u predgrađu Beograda i skloništu za beskućnike na Voždovcu. Preminula je 2002. u Klinici za infektivne bolesti u Beogradu.

klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*