Nafta ponovo ide na preko 100 dolara po barelu

Cijene sirove nafte poslije značajnog rasta približile su se nivou od 100 dolara po barelu, uz očekivanje da će uskoro opet preći taj prag, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija koji dodaju da je novi rast, usljed odluke Saudijske Arabije i Rusije da produže smanjenje proizvodnje i drugih činilaca, takođe pobudio strahove od novog povećanja inflacije.

Analitičari upozoravaju da bi cijene nafte uskoro mogle da pređu nivo od 100 dolara po barelu, nastavljajući nagli rast poslije ograničenja proizvodnje u Saudijskoj Arabiji i Rusiji, ističe Tajms.

Cijene nafte su porasle s oko 75 dolara po barelu početkom jula, posebno u posljednje tri nedjelje, poslije iznenadne odluke Saudijske Arabije i Rusije da produže ograničenje proizvodnje do decembra.

Dvije zemlje su s tržišta povukle više od 1,3 miliona barela nafte dnevno ili više od jedan odsto globalne potražnje, mimo ograničenja kartela OPEK+ čiji su članovi.

Bjarne Šildrop, glavni analitičar tržišta sirovina u finansijskoj kompaniji SEB, rekao je da je “velika vjerovatnoća” da će Brent doći na trocifrenu vrijednost, ukazujući da cijene sirove nafte “nemilosrdno rastu od kraja juna”.

Analitičari Sitigrupe kažu da bi faktori, među kojima su vremenske prilike i geopolitika, “mogli na kratko da poguraju naftu preko 100 dolara”, mada očekuju da će cijene na kraju godine biti niže.

Sitigrupa predviđa da će nafta Brent u posljednjem tromjesečju vrijediti u prosjeku 84 dolara po barelu, a da će godinu završiti na između 78 i 82 dolara po barelu, dok će sljedeće pasti na nešto iznad 70 dolara.

Cijene nafte porasle su u utorak četvrti dan zaredom pošto je slaba proizvodnja nafte u SAD iz uljnog škriljaca izazvala dodatnu zabrinutost o slaboj ponudi poslije produžavanja rezova u Saudijskoj Arabiji i Rusiji, ukazuje Rojters.

Nafta Brent porasla je u utorak na preko 94 dolara po barelu.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) upozorila je prošle nedjelje da će smanjenje snabdijevanja iz Saudijske Arabije i Rusije napraviti “značajan manjak u snabdijevanju”, što predstavlja značajnu prijetnju postojećoj nestabilnosti cijena nafte.

bhrt

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*