6. april – Dan grada Sarajeva, dan priznanja RBiH od EZ, početak najduže opsade u povijesti

Rijetki su datumi koji okupljaju tako mnogo povijesnih trenutaka kao što je 6. april.

Toga dana 1945. godine jedinice Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije oslobodile su Sarajevo od fašističkog okupatora i njegovih suradnika.

Jugoslovenska armija započela je akciju oslobađanja Sarajeva 28. marta 1945. godine.

U akcijama su učestvovali drugi, treći i peti korpus JA, 11. i 13. krajinska brigada, 18. srednjobosanska brigada, artiljerijska i tenkovska jedinica.

Nakon žestokih borbi 6. aprila 1945. godine slomljen je otpor Nijemaca i pripadnika NDH i Sarajevo je oslobođeno.

U antifašističkoj borbi od 1941 do 1945. godine, 10.961 građana Sarajeva dalo je svoje živote. Stradalo je 412 Bošnjaka-muslimana, 106 Hrvata, 7.092 Jevreja, 1427 Srba, te 16 Crnogoraca, jedan Makedonac, pet Slovenaca i 12 ostalih.

Istog dana 1992. godine tadašnja Evropska zajednica priznala je nezavisnost Republike Bosne i Hercegovine nakon provedenog referenduma na kojem se većina građana izjasnila za izdvajanje iz jugoslovenske zajednice.

Tog 6. aprila jedinice Jugoslovenske armije, koja je i službeno prestala biti narodna, uz pomoć pripadnika i simpatizera Srpske demokratske stranke, počele su opsadu glavnog grada Republike Bosne i Hercegovine.

Opsada i teror nad građanima Sarajeva trajali su 1425 dana, ubijeno je preko 10 hiljada ljudi.

Među žrtvama je bilo preko 1600 djece različitih uzrasta.

Povodom Dana grada Sarajeva bit će održana svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj će biti dodijeljena priznanja i nagrade najistaknutijim pojedincima i kolektivima.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*