Zdrava ishrana bitan segment za razvoj mladog organizma

Zdrava ishrana bitan je segment za rast i razvoj mladog organizma, podrazumijeva način ishrane i vrlo je važna za njihov cjelokupan psiho fizički razvoj. Mora biti raznolika, mora se voditi računa o zastupljenosti pet obroka, voću i povrću.

Doktor medicine Amela Penava kaže Feni da su to sve segmenti koji direktno utječu na zdravlje mladih ljudi posebno školske dobi.

Svjetski dan zdravlja (7. april) stoga će stručnjaci iskoristiti da bi mladim ljudima približili značaj zdrave ishrane te da se tako djeluje preventivno na nastanak niz oboljenja.

Jedno od oboljenja koje je direktno vezano za ishranu (kiselost organizma) kod djece uzrokuje pojavu akni, zamor, anemiju, a samo balansiranjem ishrane poboljšava se stanje kompletnog organizma.

– Zdrava ishrana je bitan segment za rast i razvoj mladog organizma. Djeca često preskaču doručak kao najvažniji obrok kojim se stvara dobar temelj i skuplja snaga za nesmetano funkcioniranje cijeli dan – kaže dr. Penava.

Mnoga istraživanja pokazuju da su djeca koja ne doručkuju cijeli dan pospana i imaju pad koncentracije.

Doktorica Amela Penava aktivna je i u Vijeću roditelja KS, koje je umnogome utjecalo na poboljšanje kvaliteta ishrane za učenike u školama. Tako su, zahvaljujući Vijeću roditelja KS, u pojedinim školama gazirana pića i grickalice izbačeni iz jelovnika, a uvedeni su tzv. voćni dan i mliječni dan.

– Vodimo računa da je to kvalitetna hrana, da to ne bude hrana s puno konzervansa, aditiva – kaže ona.

Svake godine Svjetski dan zdravlja posvećen je određenoj zdravstvenoj temi s odabranim sloganom. Prilika je to za dodatnu promociju zdravlja organiziranjem različitih događaja i akcija na međunarodnoj, regionalnoj i lokalnoj razini koje treba poduzeti s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja zdravlja.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*