Tuzla slavi 2.oktobar, 80.godišnjicu oslobođenja grada od fašizma

Tuzla danas slavi 2. oktobar, 80.godišnjicu oslobođenja grada od fašizma. Drugog oktobra 1943. godine Tuzla je bila najveći oslobođeni grad u Evropi, čime je pokazala  da je moguće pobijediti fašizam. Od toga dana je sinonim slobodarskog grada.  

Program obilježavanja 2.oktobra danas je nastavljen  polaganjem vijenaca i odavanjem počasti na spomen obilježjima na Slanoj banji.  Brojne delegacije i predstavnici Grada Tuzle, Predsjedništva BiH, Vlada Federacije i Tuzlanskog kantona, boračkih i  drugih organizacija i udruženja,  kao i  brojni građani i građanke, odali su poštovanje i položili vijence na spomen obilježja na Slanoj banji, svima koji su dali živote za odbranu Bosne i Hercegovine u Narodno- oslobodilačkom ratu 1941.-1945. i u odbrani od agresije 1992.- 1995. godine, kao i civilnim žrtvama rata.

Nakon polaganja cvijeća na Slanoj banji će u podne biti održana svečana sjednica Gradskog vijeća kojoj će prisustvovati, osim zvaničnika grada i TK i predstavnici gradova, prijatelja Tuzle, Osijeka, Pečuha, Sen Denija, zatim gradova Linca, Rijeke, kao I predstavnici BH gradova Goražde, Jablanica, Neum, Bosanska Krupa.

Tradicionalno, u povodu obilježavanja Drugog oktobra – Dana oslobođenja Tuzle, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća su svečano uručena priznanja Tuzlanska lenta, Tuzlanska plaketa i Povelja Grada Tuzle.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*