Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić i predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle Nataša Perić uputili telegram saučešća porodici Horozić

Jučer su u 65.godini preminuo istaknuti tuzlanski umjetnik I kompozitor Asim Horozić.

Tim povodom telegram saučešća porodici uputili su gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić I predsjedavajuća Gradskog vijećaTuzla Nataša Perić.

U telegram se, izmedju ostalog, kaže da je odlazak Asima Horozića veliki gubitak za naš grad, ali i državu Bosnu i Hercegovinu. “ Tokom svoje karijere, Asim Horozić  dao je ogroman doprinos umjetnosti i kulturi Tuzle i Bosne i Hercegovine. Njegova muzika će zauvijek ostati u srcima i dušama mnogih. Komponovao je opere poput “Hasanaginica,” “Aska i Vuk” i “Zmaj od Bosne,” čija su djela izvođena širom svijeta.

Nama, Tuzlankama i Tuzlacima će vječito ostati u pamćenju jedno od njegovih najpoznatijih djela, koncertni stav za klarinet i orkestar “Kapija,” koji na najistančaniji način dotiče dušu, ispisujući notama svu bol  koju smo doživjeli i koju nikada nećemo preboljetiu, ubijanje tuzlanske mladosti 25. maja 1995. godine. Asim Horozić će ostati zapamćen kao velikan umjetničke muzike Bosne i Hercegovine, čije djelo će nadahnjivati generacije koje dolaze. Njegov neizbrisiv trag u historiji umjetničke muzike ostat će živ kroz njegove predivne kompozicije.

U ime građanki i građana Tuzle, upućujemo najiskrenije saučešće porodici poštovanog Asima Horozića. Neka je rahmet i vječni mir njegovoj plemenitoj duši, stoji u telegramu gradonačelnika Zijada Lugavića I predsjedavajuće Nataše Perić.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.