Viši sud u Beogradu odbio prijedlog tužilaštva da Radoičiću odredi pritvor

Viši sud u Beogradu saopštio je u srijedu da je odbio prijedlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za određivanje pritvora Milanu Radoičiću, bivšem potpredsjedniku Srpske liste sa Kosova, koji je priznao da je prošlog mjeseca organizovao napad na kosovsku policiju.

“Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu je, nakon saslušanja okrivljenog M.R. o razlozima za određivanje pritvora, odbio prijedlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za određivanje pritvora iz zakonskih razloga propisanih odredbom člana 211 stav 1. tačka 1. Zakonika o krivičnom postupku, odnosno uslijed opasnosti od bjekstva. Istovremeno, prema okrivljenom M.R. određena je mjera zabrane napuštanja boravišta kojom mu je zabranjeno da bez odobrenja suda napusti teritoriju Republike Srbije i zabranjen odlazak na teritoriju Kosova, te mu je naloženo da se svakog 1. i 15. u mjesecu javlja nadležnoj policijskoj stanici. Takođe, od okrivljenog M.R. privremeno je oduzeta putna isprava i to pasoš Republike Srbije, a okrivljeni je upozoren da se protiv njega može odrediti pritvor ukoliko prekrši izrečene zabrane i obaveze”, saopštio je sud.

Protiv navedenog rješenja dozvoljena je žalba krivičnom vanpretresnom veću Višeg suda u Beogradu, u roku od tri dana od prijema rješenja.

Radoičić je u utorak saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, zbog sumnje da je sa, za sada, više nepoznatih lica, izvršio krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška djela protiv opšte sigurnosti, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Osumnjičeni je na saslušanju negirao izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret.

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenom Radoičiću odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva.

“Prema naredbi o sprovođenju istrage, Milan R. se tereti da je od januara 2023. godine do 24. septembra oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći nabavljao iz Tuzle, Bosna i Hercegovina, koje mu je isporučivano na teritoriji Grada Beograda, najčešće na potezu Bubanj Potok – Vrčin, a koje je potom prenosio i skladištio na neutvrđenim lokacijama na teritoriji Kosova, gdje ih je skrivao u napuštenim objektima i šumama, pa je kao kolovođa grupe sa više NN lica, zajedničkim djelovanjem i opšte opasnom radnjom 24. septembra izazvao opasnost za život ljudi u mjestu Banjska na teritoriji Kosova”, saopšteno je iz tužilaštva.

Radoičić je uz krivičnu prijavu priveden u Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Radoičić je ranije priznao da je lično organizovao grupu naoružanih napadača koji su odgovorni za sukob na sjeveru Kosova i da o svojoj namjeri nikoga nije obavijestio.

federalna.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*