Izraelska vojska objavila “alarm za ratno stanje”, pokrenuti napadi na Gazu

Izraelska vojska proglasila je nakon najnovijih dešavanja u Pojasu Gaze “alarm za ratno stanje”, nakon čega su pokrenuti napadi na Gazu.

Kako je saopćila izraelska vojska, pomenuto stanje je proglašeno zbog “brojnih napada iz Gaze u posljednjih sat vremena”.

Isti izvor je naveo da su neke palestinske grupe ušle na teritoriju Izraela, u graničnom pojasu sa Gazom i da se tu vode borbe.

Izraelska vojska je potom saopćila da je otpočela napade na blokirani Pojas Gaze.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant odobrio je “masovnu mobilizaciju rezervnih snaga”, javili su lokalni mediji.

Kako su navele izraelske vlasti, naoružane palestinske grupe ušle su na teritoriju Izraela, te zauzele policijsku stanicu u gradu Sderot.

Od posljedica raketiranja u Izraelu je poginula jedna, dok je 15 osoba ranjeno, navele su lokalne vlasti.

Hamasovo vojno krilo Izzeddin Kassam, saopćilo je ranije jutros da je pokrenuta operacija protiv Izraela, lansirano je više hiljada raketa i granata iz blokiranog Pojasa Gaze. Operacija je pokrenuta kao odgovor na izraelske zračne napade.

Lider vojnog krila Hamasa Hamasa Mumahed Dief je najavio početak “Operacije oluja Al Aksa”.

“Što je dosta, dosta je”, rekao je on u unapred snimljenoj poruci i pozvao Palestince da se pridruže borbi. Dodao je da je više od 5.000 raketa ispaljeno u Izrael.

Jedan od lidera Hamasa Saleh Aruri koji živi u egzilu rekao da je eperacija odgovor “na zločine okupatora” i da borci brane džamiju Al Aksa u Jerusalimu i hiljade palestinskih zatvorenika u Izraelu.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*