Napadi is pojasa Gaze, desetine poginulih

Najmanje 100 Izraelaca je poginulo i više od hiljadu ranjeno u napadima na Izrael koje je Hamas jutros izveo iz blokiranog pojasa Gaze.

Radio izraelske vojske potvrdio je da je do sada u napadima oružanog krila Hamasa poginulo 100 Izraelaca. Navedeno je da je broj ranjenih u cijeloj zemlji premašio 1.000, prenosi Anadolija. 

Hamasovo vojno krilo, Brigade Izz al-Din Al-Qassam, objavilo je jutros da je pokrenulo sveobuhvatan napad na Izrael nazvan “Aqsa Flood”. Hiljade raketa ispaljeno je iz pojasa Gaze prema Izraelu, a naoružane grupe su ušle u naselja u regiji.

Potom je izraelska vojska objavila da je izvela napad na pojas Gaze s desecima ratnih aviona.

Grupe iz Gaze su se ubacile u više naselja na jugu Izraela, a hiljade raketa su ispaljene na centralni i južni dio te zemlje.

Hamas tvrdi da je odveo više talaca iz Izraela u Pojas Gaze, što izraelska strana nije potvrdila.

Napad je počeo u 6.30 sati po lokalnom vremenu i još traje. Očekuje se da će broj žrtava rasti.

“Od ovog jutra država Izrael je u ratu. Naš prvi cilj je da očistimo područje od neprijateljskih snaga koje su se ubacile i obnovimo bezbjednost i mir u napadnutim naseljima”, rekao je izraelski lider.

Drugi cilj je da se “naplati neprijatelju”, a treći da se ojačaju drugi frontovi “da niko ne bi pogrešio i pridružio se ovom ratu”, rekao je Netanjahu.

“Pozivam sve građane izraela da se ujedine da se postigne naš najviši, cilj pobeda u ratu”, zaključio je on.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*