Stotine žrtava u Gazi, sukobi nastavljeni

U Izraelu su nastavljeni udari sa obje strane. Izraelske snage granatirale su Gazu, dok su na udaru Hamasa bili južni i centralni dijelovi Izraela. Izrael saopštava da je do sada poginulo najmanje 300 ljudi. Palestinski zvaničnici, sa druge strane, navode da je poginulo 313 Palestinaca, a ranjeno 2000. Za danas je sazvana hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a.

Situacija u Izraelu još nije pod kontrolom, na jugu zemlje i dalje traju borbe s ubačenim borcima Hamasa, rekao je portparol izraelske vojske. Libanski šiitski pokret Hezbolah gađao je tri izraelska vojna položaja u znak solidarnosti s palestinskim narodom, na šta je Izrael uzvratio topničkom vatrom i dronom na južni Liban. Izraelska vojska takođe je nastavila da izvodi udare širom Gaze. Izvršen je napad na kuću šefa obavještajne službe Hamasa, no na udaru su se našle i stambene zgrade.

Drugog dana sukoba pripadnici Hamasa su ispalili više raketa iz Gaze na Izrael. Pogođena je bolnica u gradu Aškelonu. 

TAL BERGMAN, službenica bolnice 

“Sada pokušavamo procijeniti štetu koja je nanesena bolnici. Ovo je bio veoma težak dan i još teža noć.”

Izraelske odbrambene snage su saopštile da su vratile kontrolu nad područjima infiltracije iz Pojasa Gaze.

DANIEL HAGARI, glasnogovnornik Izraelskih obrambenih snaga

“Snage na terenu su ubile stotine terorista. Vode se borbe kako bi se izvukli taoci. Evakuišemo zajednice, pretražujemo područje kako bismo bili sigurni da nema terorista. Taj zadatak ćemo završiti narednih dana.”

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu sinoć je održao sastanak sa ministrima vladinog bezbjednosnog bloka, nakon čega je najavio završetak prve faze operacije protiv Hamasa i uništenje većeg dijela neprijateljskih snaga na izraelskoj teritoriji. Istovremeno, dobio je snažnu podršku od saveznika, Sjedinjenih Američkih Država. 

BENJAMIN NETANJAHU, premijer Izraela 

Izraelske odbrambene snage će upotrijebiti svu svoju snagu da unište sposobnosti Hamasa. Pobijedićemo ih i osvetiti se za ovaj crni dan koji su nanijeli Državi Izrael i njenim građanima.

Džo Bajden, predsjednik SAD-a 

Na ulici, u svojim domovima, nevini ljudi su stradali, Hamas je uzeo taoce. Kada sam razgovarao s premijerom Benjaminom Netanyahuom, rekao sam mu da Sjedinjene Države stoje uz narod Izraela, suočen sa ovim terorističkim napadima. Izrael ima pravo da brani sebe i svoj narod.

U međuvremenu, broj žrtava u sukobima na obje strane je povećan. U izraelskim udarima na Pojas Gaze ubijeno je najmanje 313 ljudi, a 2.000 ranjeno. U napadima Hamasa na Izrael je ubijeno 300 ljudi, a desetine civila su uzeti kao taoci.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*