Ministar odbrane Izraela naredio potpunu blokadu Gaze, neće biti struje, hrane, goriva

Ministar odbrane Izraela Joav Galant je naredio danas “potpunu opsadu” pojasa Gaze i najavio da će izraelske vlasti prekinuti snabdijevanje strujom i blokirati isporuku hrane i goriva.

“Naredio sam potpunu opsadu pojasa Gaze. Neće biti struje, ni hrane, ni goriva, sve je zatvoreno”, rekao je Galant poslije procjene situacije u južnoj komandi Izraela u Berševi, prenijeli su izraelski mediji.

“Mi se borimo protiv ljudskih životinja i djelujemo u skladu s tim”, dodao je izraelski ministar.

Izrael je formalno u nedejlju objavio rat, predskazujući da će biti većih sukoba i da je moguća kopnena ofanziva nakon iznenadnog napada Hamasa u subotu, uključujući baražnu raketnu vatru na južni i centralni dio zemlje i ubacivanje naoružanih ekstremista preko granice.

Od početka napada ubijeno je više od 1.200 ljudi, oko 700 u Izraelu i gotovo 500 u Gazi, maloj siromašnoj enklavi sa 2,3 miliona stanovnika, koja se graniči sa jevrejskom državom i Egiptom, navodi AP.

Izrael i Egipat su nametnuli blokadu pojasu Gaze otkako je Hamas silom preuzeo vlast nad tom teritorijom od rivalskog, umjerenijeg Fataha 2007. godine.

bhrt

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*