Trošak za lijekove za smirenje i antidepresive prelazi dva miliona KM

Broj izdatih recepata za lijekove za smirenje i antidepresive tokom osam mjeseci ove godine veći je u odnosu na broj izdatih recepata ovih lijekova u istom periodu lani, pokazuju podaci Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Tako su ljekari građanima Srpske ove godine izdali 101.157 recepata za lijekove za smirenje i 109.891 recepat za antidepresive, a ukupan trošak za ove lijekove prešao je cifru od dva miliona KM.

“Među lijekovima za smirenje najčešće se propisuje alpazolam, a od antidepresiva sertalin”, istakli su u FZO RS.

Kako su naveli, lijekovi za nervni sistem, a u koje se ubrajaju lijekovi za smirenje i antidepresivi, nalaze se na trećem mjestu najpropisivanijih lijekova.

“U istom periodu prošle godine propisana su 97.154 recepta za lijekove za smirenje i 102.259 recepata za antidepresive. Trošak Fonda za lijekove za smirenje za osam mjeseci prošle godine bio je oko 1,3 miliona KM, a za antidepresive 674.603 KM”, naveli su u Fondu, dodajući da finansiraju one lijekove za smirenje i antidepresive koji se nalaze na listi lijekova koji se izdaju na recept.

Biljana Milošević, sociolog, ističe da su ovi podaci frapantni te da se s obzirom na brojnost stanovništva radi se o enormno visokoj cifri.

“Imali smo probleme nedavne pandemije, i to su problemi globalnih razmjera koji se pretaču i na naše društvo, čime se stvara kriza po mentalno zdravlje i koji podstiču kratkoročne i dugoročne stresove kod ljudi i potkopavaju mentalno zdravlje”, rekla je Miloševićeva za “Nezavisne novine”.

Prema njenim riječima, svakodnevne ekonomskopolitičke priče se svjesno ili nesvjesno odražavaju na pojedince i ostavljaju trag na njima.

“Ne nosimo se svi mi isto sa problemima. Ne doživljavamo svi na isti način određene stresne situacije. Neko je više otporan, a neko slabije. Sve to rezultira problemima koji dolaze iz sfere mentalnog zdravlja”, rekla je ona.

Maja Zorić, psiholog i sistemski porodični psihoterapeut, istakla je za “Nezavisne novine” da postoji niz faktora koji dovode do depresivnog stanja, a neki od njih su narušeno samopouzdanje i samopoštovanje, osjećaj usamljenosti, kao i gubici bliskih osoba, partnera ili posla.

“Čim primijetimo da imamo u okruženju osobe koje imaju depresivna stanja, jako je bitno da obavimo razgovor s njima i da im pomognemo da potraže adekvatnu stručnu pomoć”, rekla je Zorićeva.

Ona je dodala da je potrebno normalizovati potrebu za stručnom pomoći.

“Psiholozi, psihijatri i psihoterapeuti su osobe koje imaju stručno znanje i uputstva kako se na adekvatan način izboriti sa problemima mentalnog i emocionalnog funkcionisanja. Jako je bitno da ohrabrimo bližnje u traženju stručne pomoći. Preporučujemo da se prvo krene sa psihoterapijskim tretmanom pa ukoliko nema napretka onda da se koristi medikamentozna terapija”, istakla je Zorićeva.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*