Evropska komisija odmah obustavlja sve isplate Palestincima zbog akcija Hamasa

Evropski komesar Oliver Varheji izjavio je danas da će Evropska unija “odmah obustaviti sve isplate” Palestincima zbog, kako je rekao, “razmjera terora i brutalnosti” tokom napada Hamasa na Izrael.

Iznenađujuća najava Varhejija uslijedila je samo nekoliko sati nakon što su zvaničnici Unije istakli da nikakav njen novac ne ide Hamasu i dodali da su kontakti sa tom organizacijom – koju Unija smatra terorističkom – zamrznuti već 16 godina.

Na pitanja o tome šta je taj potez podrazumijevao i da li će pogoditi svu humanitarnu pomoć Palestincima nije odmah odgovoreno.

Varheji je rekao da “Evropska komisija kao najveći donator Palestinaca stavlja pod reviziju puni razvojni protfelj”, za koji je rekao da iznosi 691 milion eura.

Trenutno se ne zna koja su sredstva uključena, a koja isključena iz mjera EU.

Varhelji je rekao da te mjere podrazumijevaju da se “sva plaćanja odmah obustave”, da se “svi projekti stavljaju pod reviziju” i da se “svi novi budžetski prijedlozi odlažu do daljnjeg”.

Predviđeno je da se ministri inostranih poslova EU sastanu danas u Muskatu u Omanu da razmotre o situaciju i vide koje akcije treba preduzeti.

Čini se da Varhejijeva najava predupređuje sve diskusije.

“Ovo ne može da bude posao kakav je uobičajen”, rekao je Varheji na društvenoj mreži Iks. “Sada teme moraju biti temelji mira, tolerancije i suživota. Podsticanje na mržnju, nasilje i veličanje terora suviše je umova zatrovalo”, napisao je komesar.

Na jučerašnjem brifingu, Evropska komisija je pokušala da povuče jasnu liniju razdvajanja između Hamasa, kojeg EU smatra terorističkom organizacijom i palestinskog naroda, kome je potrebna humanitarna pomoć.

bhrt

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*