Inzko podržava napore UIO BiH na ubrzanju isporuke pomoći žrtvama poplava

Visoki predstavnik Valentin Inzko sastao se danas s ministrom finansija i trezora BiH i predsjedavajućim Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje Nikolom Špirićem i direktorom Uprave za indirektno oporezivanje Mirom Džakulom.

Kako je saopćeno iz OHR-a, sagovornici su izrazili duboko saosjećanje i solidarnost s građanima pogođenim poplavama u BiH.

Ministar Špirić i direktor Džakula informirali su visokog predstavnika da je od početka poplava u Bosnu i Hercegovinu ušlo više od 800 pošiljki sa 4.500 tona humanitarne pomoći i da je sva međunarodna pomoć koja je ušla u BiH tretirana kao prioritet, te bila oslobođena uvoznih dažbina i drugih indirektnih poreza.

Paralelno s tim, Uprava za indirektno oporezivanje nastavila je čuvati carinsko područje BiH od pokušaja zloupotrebe.

Visoki predstavnik pohvalio je rad Uprave za indirektno oporezivanje i njenog Upravnog odbora za pokazano liderstvo i proaktivni pristup u ovim teškim vremenima, izrazivši podršku uvođenju dodatnih mjera, sa potrebnim zaštitnim mehanizmima protiv zloupotrebe, koje imaju za cilj da se ubrza uvoz i isporuka humanitarne pomoći ljudima, te da se pomogne preduzećima koja su ugrožena poplavama.

-Uvjeren sam da će ljudi i institucije u ovoj zemlji i dalje nalaziti snagu i energiju da ponovno izgrade svoje domove zajedno. Međunarodna zajednica će nastaviti pružati prijeko potrebnu pomoć i pomagati napore domaćih vlasti na otklanjanju štete -rekao je visoki predstavnik.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*