Skočibušić: Kliničke slike oboljelih od COVID-19 značajno blaže

Epidemiološka situacija u Federaciji BiH u skladu je sa ovim razdobljem godine, bez velikih promjena osobito kad se radi o COVID-19, bolesti koja se uglavnom detektuje kućnim brzim testovima i pacijenti su tek u manjem broju hospitalizirani, izjavio je direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić.

Naveo je da će dolazak zimskog razdoblja vjerojatno pogodovati širenju respiratornih virusa, gripe posebno.

“Tada ćemo dodatnu pažnju posvetiti upravo praćenju situacije. Najvažnije je istaknuti da zdravstveni sustav normalno funkcionira i da bolnice uspijevaju raditi redovito, a pacijenti imaju zdravstvenu skrb, što je nama i najvažnije. Vjerujemo da su povremena izbijanja zaraznih bolesti, koje su vezane sa brzim i suvremenim životom, uobičajena i ne stvaraju ozbiljniji teret za zdravstveni sustav”, rekao je Skočibušić.

Kako je kazao, Zavod putem Svjetske organizacije prati situaciju o epidemiološkim izbijanjima i novim genetskim varijantama koje se često mijenjaju pa, uslijed stalnog kretanja ljudi, brzo dolaze i kod nas.

“Važno je da su kliničke slike, koje sad imamo, značajno blaže u odnosu kako je to bilo na početku pandemije. Tješi nas to, te pozivamo osobe starije od 65 godina da se vakcinišu protiv sezonske gripe. Vakcine su već stigle u BiH, trenutno prolazi faze kontrole i odobravanje Agencije za lijekove BiH. Čim to bude završeno, vakcine ćemo poslati kantonalnim zavodima za javno zdravstvo radi vakcinacije prvenstveno zdravstvenih radnika, ali i osoba starijih od 65 godina”, naglasio je Skočibušić.

Podsjetio je na važnost pridržavanja higijenskih mjera, jer to može spriječiti mnoge zarazne bolesti. Bitno je izbjegavati okupljanja u velikom broju u zatvorenom prostoru, pravilno i redovito prati ruke te nositi masku preko lica u slučaju određenog rizika.

“U pandemiji smo vidjeli da smo neke od bolesti praktično rijetko imali, upravo zbog nošenja maski preko lica”, naglasio je Skočibušić.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*