Ambasadi BiH u Izraelu se javilo nekoliko bh. građana s dvojnim državljanstvom

Ambasada BiH u Tel Avivu od početka sukoba u Pojasu Gaze nije zaprimila ni jednu informaciju o povrjeđenim ili eventualno stradalim građanima BiH. 

– Jučer je bilo nekoliko poziva naših građana koji imaju dvojno državljanstvo. U ovom trenutku niko iz našeg regiona ​ne organizuje evakuacijske letova. Postoji opcija komercijalnih letova ukoliko se neko odluči da napusti Izrael da Ambasada asistira, kaže ambasador Dušan Kovačević. 

Dodaje da je naša državljanka koja je kontaktirala Ambasadu kasno preksinoć  odletjela je avionom EL AL-a za Veneciju.

– Javila se i zahvalila na svim informacijama koje su joj pružene, a koje su joj pomogle da bezbjedno napusti Izrael. Ambasada je za nju i njeno dijete bila obezbijedila smještaj, kaže Kovaćević i dodaje:

– S obzirom da naši građani nemaju obavezu da se javljaju ambasadi, mi nemamo informaciju koliko ih ima u Izraelu. U svakom slučaju spremni smo da pomognemo svima u skladu sa našim mogućnostima.  

Dodaje i da je Aerodrom Ben Gurion otvoren za saobraćaj, ali sve više kompanija otkazuje letove. 

– Tokom jučerašnjeg dana više puta je oglažavana uzbuna u Tel Avivu. Noćas i jutros je mirno. Ambasada BiH do daljnjeg ne preporučuje putovanje u Izrael, poručuje Kovačević. 

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*