Biden razgovarao s Abbasom, on mu poručio: Palestinci neće napustiti Gazu

Američki predsjednik Joseph Biden danas je održao odvojene telefonske razgovore s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i predsjednikom Palestinske uprave Mahmoudom Abbasom, kako je saopćeno iz kabineta izraelskog i palestinskog lidera.

Premijer Netanyahu je istakao predsjedniku Bidenu potrebu za “jedinstvom i odlučnošću” u postizanju izraelskih borbenih ciljeva protiv vladajućeg Hamasa u Pojasu Gaze. Netanyahuova kancelarija je također izvijestila da je izraelski premijer izrazio zahvalnost predsjedniku SAD na podršci.

S druge strane, kancelarija predsjednika Abbasa je saopćila da je palestinski lider predsjedniku Bidenu jasno stavio do znanja da u potpunosti odbacuje ideju raseljavanja Palestinaca iz Pojasa Gaze. Ovo se dogodilo u kontekstu izraelskog odgovora na smrtonosni napad Hamasa na izraelsku teritoriju.

Ovo su ključni trenuci iz telefonskih razgovora između američkog predsjednika Bidena i dvaju lidera na Bliskom Istoku, koji su uključivali razmjenu stavova o složenim političkim i sigurnosnim pitanjima u regiji.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*