Lideri zemalja EU održaće hitan sastanak u vezi sa ratom Izraela i Hamasa

Lideri zemalja članica Evropske unije održaće hitan sastanak u utorak dok raste zabrinutost da bi rat između Izraela i Hamasa mogao da podstakne tenzije među zajednicama u Evropi i da dovede do većeg priliva izbjeglica na evropsko tlo. 

Evropski lideri će tražiti načine da pomognu civilima u Izraelu i pojasu Gaze koji su zahvaćeni ratnim dejstvima i radiće sa drugim zemljama na Bliskom istoku i Persijskom zalivu kako bi pokušali da spriječe dalje širenje sukoba.

Od početka napada palestinske ekstremističke organizacije Hamas na Izrael Francuska je naredila zabranu propalestinskih demonstracija, dok je policija prijavila porast antisemitskih incidenata. 

Muzej Luvr i palata Versaj evakuiasane su ovog vikenda nakon dojave o bombama, a francuska vlada je rasporedila 7.000 vojnika kako bi ojačala bezbijednost širom zemlje nakon napada nožem u školi od strane navodnog islamskog ekstremiste u kome je ubijen nastavnik.

Njemačka je takođe pojačala bezbjednost, zvanični Berlin je naredio vojsci da pomogne Izraelu i obećao je da će se boriti sa pristalicama Hamasa u zemlji. 

Njemački kancelar Olaf Šolc je naglasio njemačku istorijsku odgovornost za bezbednost Izraela.

Brojni zvaničnici navode da rat “ima potencijal da pogorša tenzije između zajednica i da ojača ekstremizam” u Evropi, kao i da “postoji veliki rizik od talasa migracija u suskedne zemlje”.

Procjenjuje se da je više od milion ljudi napustilo svoje domove u pojasu Gaze uoči očekivane izraelske kopnene invazije.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*