(Foto) Novi podijum za Mujkanovića na finalnoj trci u Skradinu

Tuzlanski automobilista Armin Mujkanović, proteklog vikenda je učestvovao na trci koja je ove godine poprimila sasvim novu dimenziju. Iako i dalje revijalna trka u čast prerano preminulog Istvana Kavecza, Bongo Hillclimb Monsters Skradin je već treću godinu uzastopno uspio da okupi evropski “krem de la krem” na brdu.

Nedostajalo je tek poneko ime da bi spektakl bio još veći. U Skradinu su se okupili višestruki prvaci Evrope u automobilizmu, a snaga jurilica se mjerila u hiljadama konjskih snaga. Među njima se našao i novi prvak grupe 1, Armin Mujkanović u Zastavi Yugo Proto s motorom iz Suzukijevog motocikla. Pravo malo “čudovište” u rukama Tuzlaka, našlo se među četiri takva vozila u Skradinu.

“Ovo je vozilo koje mi je u prošlosti donijelo dosta glavobolje, ali u avgustu mi je donijelo i najvrijedniji rezultat u karijeri, a to je titula CEZ prvaka koju smo osvojili u Cazinu. Nadam se da ću se prije svega dobro zabaviti i uživati u vožnji bez pritiska, jer je sezona bila icrpljujuća.”, izjavio je Mujkanović prije trke.

Obzirom na to da mu je ovo tek druga brdska trka s njim, Mujkanović je subotu vozio dosta oprezno, ulazeći u tajne automobila koji je sve samo ne jednostavan za vožnju. Yugo je bio dovoljno poslušan da Arminu obezbijedi ugodnu veče bez nenadanih popravki koje su veoma česte na ovako snažnim automobilima.

Nedjeljni spektakl je počeo pod oblacima koji su slutili kišu, ali su ipak dvije vožnje završene na suhoj stazi. U trećoj, počela je kiša te je organizator odlučio da prekine trku i boduje prve dvije vožnje.

Mujkanović je s dvije odlične vožnje stigao do drugog mjesta u klasi Moto, čime je stavio tačku na trkanje u 2023. godini: “Pomiješani su osjećaji. Drago mi je da je sezona konačno gotova i da se mogu napokon odmoriti, ali isto tako žao mi je što se vikend u Skradinu završio. S ovakvom organizacijom, ovakvom konkurencijom, s ovakvim druženjem van staze… Volio bih da smo svaki dan ovdje i da ne prestajemo voziti! Bilo je predivno, na kraju uzimamo “srebro”, nije nam puno nedostajalo i za pobjedu, ali jednostavno nisam ni želio više forsirati. Htio sam da uživam u svakom trenutku vožnje pa je u momentima bila atraktivnija nego što je bila brza, ali to i jeste poenta ove trke, da svi uživamo, da publika uživa i naravno da odamo počast svima nam dragom Bongu.”, zaključio je Mujkanović nakon trke.

(Press A.M./RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*