Učenici Saobraćajne škole promovisali saobraćajnu kulturu

Učenici Mješovite srednje saobraćajne škole Tuzla, u okviru završne faze projekta, „Saobraćajnom kulturom do veće bezbjednosti“, na nekoliko raskrsnica u gradu danas su učesnicima u saobraćaju, dijelili promotivni materijal o saobraćajnoj kulturi.

Riječ je o projektu koji ova škola implementira u četiri faze, u saradnji sa  MUP-om TK, i uz finansijsku podršku Fondacije tuzlanske zajednice.

Kako nam je kazao voditelj projekta i profesor u Mješovitoj srednjoj saobraćajnoj školi Tuzla Elvir Čerkezović, prve dvije faze u implementiranje, a odnosile su se na analizu stanja u ovoj oblasti, i izradu promotivnog materijala.

„Treća faza uključije i obilazak oko 20 osnovnih škola u Tuzli. Tom prilikom će se učenicima predstaviti saobraćajna kultura, i koje su posljedice svega. Bitno je djelovati preventivno na osnovce, kako bi ih blagovremeno upoznali sa svim opasnostima, i kako se zapravo treba ponašati u saobraćaju“, kazao je Čerkezović.

Učenici ove tuzlanske srednje škole, letke su dijelili na tri lokacije, raskrsnici kod Saobraćajne, Elektrotehničke i Ekonomske škole.

„Danas smo tu da utičemo na saobraćajnu kulturu kako pješaka tako i vozača. Naša analiza je pokazala da jedna trećina pješaka ne poštuje saobraćajnu signalizaciju, a četiri od pet vozača u našem gradu su nesavjesni“, kazala je učenica Mješovite srednje saobraćajne škole Tuzla Kasima Hodžić.

U završnoj fazi projekta „Saobraćajnom kulturom do veće bezbjednosti“, predviđeno je takmičenje, gdje će učenici kroz različite sekcije kao što su literalna, recitatorska ili fotografska, daju kritički osvrt na saobraćajnu nekulturu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*