(VIDEO) Hoće li i kada Amber Alert sistem biti uspostavljen u BiH?

Amber Alert sistem – sistem za obavještavanje o nestanku djece – uskoro bi mogao biti uspostavljen i u Bosni i Hercegovini. Iako priča o njemu datira već neko vrijeme, tek su sada poduzeti konkretniji koraci.
Amber Alert sistem je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. Nazvan je po devetogodišnjoj djevojčici iz Teksasa, Amber Hagerman, koja je oteta i ubijena.

Sistem je osim u SAD-u uspostavljen i u još 27 država širom svijeta; pojedine su se koristile strukturom sistema kakav je u Americi, dok su pojedine osmislile sopstveni. U svakom slučaju – glavni cilj ovakvog jednog sistema jeste zaštita djece.

Svake godine u Evropi nestane oko 250 hiljada djece. Mnogi od njih, nažalost, nikada ne budu pronađeni. Iako su brojke u našoj državi daleko manje, nestanak maloljetnika nije rijetkost. Makar se radilo i o jednom slučaju, dovoljno je za alarmiranje javnosti. Zbog čega se sve intenzivnije inicijative za uspostavljanje sistema Amber Alert.

Šta je tačno Amber Alert system, i kada možemo očekivati da bude uspostavljen u BiH, pojasnila nam je Amela Efendić, direktorica Centra za sigurni interent.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*