U Tuzli održan sastanak posvećen pitanju sanacije klizišta

Direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH Jasmin Jaganjac prezentirao je danas u Tuzli aktivnosti koje su u saradnji s UNDP-om poduzete na pripremi realizacije projekata sanacije klizišta u Tuzli.

Riječ je o sastanku održanom u Gradskoj upravi Grada Tuzla posvećenom temi nastavka sanacije klizišta na području Tuzle.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović se zahvalio UNDP-u i Federalnom fondu na dosadašnjoj saradnji, te istakao da je u Tuzli registrovano više od 2.200 klizišta, zbog čega su potrebna ogromna finansijska sredstva za njihovu definitivnu sanaciju.

Istaknuo je da će se, s obzirom na nedostatak sredstava, prioriteti u sanaciji određivati prema broju ugroženih stambenih objakata na lokaciji.

Konstatovano je da je lokalitet Badre-Solina-Grabovica trenutni prioritet za konačnu sanaciju klizišta, jer se time spašava nekoliko stotina stambenih objekata.

Dogovoreni su i naredni koraci u pripremi i realizaciji ovog projekta, kao i rokovi za njegovu realizaciju.

Razgovarano je i o programu izgradnje montažnih kuća za porodice čiji su stambeni objekti uništeni u prirodnoj nesreći, čijoj će se realizaciji pristupiti kada budu okončani geotehnički elaborati za buduće lokacije sa područja Tuzle na kojima će se graditi kuće.

Predstavnici UNDP-a i Federalnog fonda su izrazili zadovoljstvo visokim stepenom efikasnosti rada gradske administracije Tuzle, u nastojanju da obezbijede sve potrebne uvjete za realizaciju projekata sanacije klizišta i obnove stambenih objekata.

Sastanku je, pored Imamovića i Jaganjca, prisustvovala i predstavnica UNDP-a Amila Šećerkadić, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Tuzla.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*