Uskoro počinje “Mjesec sevdaha u Tuzli”

U Tuzli će od 6. do 30. novembra biti održan Mjesec sevdaha u Tuzli”, manifestacija od značaja za grad, državu BiH i šire. Ovo je jedinstvena prilika da sevdah postane most koji povezuje različite regije i zajednice u Bosni i Hercegovini i van granica. Privlači umjetnike, mlade sevdalije i ljubitelje sevdaha iz svih dijelova zemlje i regiona.

Tokom “Mjeseca sevdaha u Tuzli” predviđeni su takmičarsko i revijalno veče Festivala sevdalinke uz dodatna iznenađenja u toku održavanja manifestacije.

Festival će 29. i 30. novembra 2023. godine doživjeti svoje petnaesto izdanje.  Neka od imena učesnika revijalne noći ovogodišnjeg festivala sevdalinke su: Halid Bešlić, Snežana Đurišić, Hanka Paldum, Viki Miljković, Slađana Mandić, Nermin Handžić, Dragan Račić, Asim Brkan, Ajdin Osmanović, Anastasija Grk i mnogi drugi.

Dodatne planirani sadržaji u okviru projekta su interaktivne radionice za mlade izvođače, muzikoterapija sa djecom, javna tribina za nominaciju sevdalinke na UNESCO listu izložbe, unikatna druženja sa zvijezdama sevdaha, dokumentarni film pod nazivom „Sevdalinko u srcu te nosim“, izdavanje CD – a 15.Festival sevdalinke – takmičarske večeri, u produkciji Festivala, kao i putem online platformi, te 5. Međunarodno takmičenje harmonikaša „Sevdalinko harmonikom opjevana”.

5. Međunarodno takmičenje harmonikaša „Sevdalinko harmonikom opjevana” jedna u nizu od aktivnosti koja doprinosi zajedničkom cilju, a to je promocija i očuvanje “izvorne” sevdalinke. Festivala harmonike će se održati 05. novembra 2023.godine sa početkom u 10,00 sati.

Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ je jedini festival posvećen sevdalinci u svijetu, koji ima društvenu, kulturno-historijsku misiju očuvanja i prepoznavanja kulturno-historijskog značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu, kao najvrjedniju muzičku baštinu naših prostora.

Planiranim događajiam u okviru projekta „Mjesec sevdaha u Tuzli” možete prisustvovati na lokacijama Bosanskog kulturnog centra Tuzla, u Atelju Ismet Mujezinović i u Hrvatskom kulturnom centru Tuzla.

Dodatne informacije o planiranim aktivnostima možete pogledati na web stranici: https://festivalsevdalinke.com/ , kao i na FB i Instagram društvenim mrežama.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*