UN: Strahujemo da bi u izraelskoj ofanzivi moglo stradati još na hiljade civila

Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava u subotu je rekao kako strahuje da bi velika izraelska kopnena vojna operacija u Gazi mogla rezultirati “dodatnim hiljadama mrtvih” među civilima.

“S obzirom na način na koji su se vojne operacije izvodile dosad i u kontekstu 56-godišnje okupacije, pozivam na uzbunu zbog potencijalno katastrofalnih posljedica koje bi mogle imati velike izraelske vojne kopnene operacije u Gazi i mogućnosti da one za sobom ostave još hiljade mrtvih civila”, rekao je Volker Türk.

“Kada ova neprijateljstva prestanu, preživjeli će se naći pred ruševinama svojih domova i grobovima članova svojih obitelji,” istaknuo je Türk, ocijenivši da “nanošenje povreda i trauma stotinama hiljada ljudi nikome nije u interesu.”

“Humanitarne posljedice i posljedice za ljudska prava bit strašne i dugotrajne”, kazao je, podsjetivši strane u sukobu na njihove obaveze prema međunarodnome humanitarnom pravu.

Rat između Izraela i Hamasa, koji je u subotu ušao u 22. dan, potaknut je krvavim napadom palestinskoga islamističkog pokreta 7. oktobra na izraelski teritorij s područja Pojasa Gaze. U napadu je, po podacima izraelskih vlasti ubijeno više od 1400 ljudi, a više od 220 Hamas je odveo kao taoce.

U znak odmazde izraelska vojska od tada nemilosrdno bombardira Pojas Gaze, područje koje je od 2007. pod kontrolom Hamasa, pri čemu je ovaj skučeni palestinski teritorij s oko 2,4 miliona stanovnika pod stalnom opsadom.

Ministarstvo zdravstva pod kontrolom Hamasa u subotu je objavilo da je u Pojasu Gaze od početka rata s Izraelom ubijeno 7703 ljudi, među kojima više od 3500 djece.

“Nastavak nasilja nije rješenje”, kazao je Türk, pozvavši “sve strane, kao i treće države, posebno one koje mogu utjecati na strane u sukobu da učine sve što mogu kako bi smirile sukob te da se angažiraju na tomu da Izraelci i Palestinci u potpunosti mogu uživati u ​​ljudskim pravima i živjeti u miru jedni pored drugih.”

Poput kolega iz ostalih agencija UN-a, Svjetske zdravstvene organizacije i Visokog povjerenstva za izbjeglice, Türk je zabrinut za sudbinu svojih suradnika na terenu, o kojima nema vijesti otkako su u petak prekinute internetske i telefonske veze.

“U Gazi nema sigurnog mjesta i nema izlaza. Jako sam zabrinut za svoje kolege, kao i za sve civile u Gazi”, rekao je dužnosnik UN-a. Ured visokog povjerenika za ljudska prava i sam Türk na meti su oštrih kritika Izraela, koji ga optužuju za preblag stav prema Palestincima.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*