Brzina i alkohol najčešći uzročnici saobraćajnih nesreća u BiH

Veliki broj saobraćajnih nezgoda na našim putevima, između ostalog, rezultat je nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture većeg broja učesnika u saobraćaju.

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uvjetima na putevima su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih nezgoda (oko 24,5%), slijede nezgode koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju, zatim saobraćajne nezgode nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje saobraćajne signalizacije, nepovoljne uvjete na putu itd. Među pogreškama vozača u gradskim uvjetima saobraćaja treba izdvojiti i vožnju na nedovoljnoj udaljenosti između vozila.

Najveći broj saobraćajnih nezgoda u FBiH i Distriktu Brčko zabilježen je na ulicama u naselju (38,5%), a zatim na magistralnim putevima/cestama (16,7%), onda slijede lokalni (8,4%), pa regionalni putevi/ceste (6,5%), itd.

Posmatrajući i upoređujući podatke u proteklih 12 godina (2003 – 2014. godina) o broju saobraćajnih nezgoda i njihovim posljedicama, može se zaključiti da je trend izrazito negativnog rasta broja saobraćajnih nezgoda i nastradalih osoba, koji je u 2008. godini zaustavljen i tokom naredne četiri godine prerastao u trend smanjenja broja saobraćajnih nezgoda, nažalost nastavljen tokom protekle dvije godine.

Do takvog zaključka se dolazi prateći kretanje broja saobraćajnih nezgoda u 2013. i 2014. godini kada bilježimo rast ukupnog broja saobraćajnih nezgoda za 841 odnosno za 2,41% saobraćajnih nezgoda u odnosu na 2012. godinu, odnosno za 500 saobraćajnih nezgoda ili 1,40% u odnosu na 2013. godinu.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*