Protesters raise their painted hands as US Secretary of State Antony Blinken and Defense Secretary Lloyd Austin testify during a Senate Appropriations Committee hearing to examine the national security supplemental request, on Capitol Hill in Washington, DC, on October 31, 2023. Blinken and Austin are testifying for a $105 billion request to support Israel, Ukraine and other security priorities. (Photo by SAUL LOEB / AFP) (Photo by SAUL LOEB/AFP via Getty Images)

Demonstranti u više navrata prekidali saslušanje američkog Senata o finansiranju Izraela

Uvodne riječi američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena na saslušanju Senatskog odbora za finansiranje u utorak brzo su i više puta prekidali demonstranti koji su pozivali na prekid vatre u Gazi. U roku od nekoliko minuta nakon što je govorio, Blinkena je prekinuo čovjek koji je viknuo “prekini vatru sada” i “spasi djecu Gaze”.

Nakon toga, četiri druga samostalna demonstranta i još jedna grupa demonstranata prekinuli su Blinkena, vičući: „Od Palestine do Meksika, svi zidovi moraju da nestanu!“ i “Neka Gaza živi!”

U publici su bili i drugi demonstranti sa rukama, ofarbanim u crveno, u vazduhu.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je u obraćanju da je “više puta jasno stavio do znanja” izraelskim liderima da moraju osigurati zaštitu palestinskih civila.

“Sada potpuno razumijemo da Hamas ne predstavlja palestinski narod. I žalimo za gubitkom palestinskih civila”, rekao je Austin u uvodnoj riječi Senatskom odboru.

Govoreći pred komitetom, Ostin je takođe izneo „četiri ključne linije napora” Pentagona na Bliskom istoku:

  1. Osiguravanje zaštite američkih snaga od napada koje izvode grupe milicija koje podržava Iran i poduzimanje daljnjih mjera protiv njih ako je potrebno.
  2. Pružanje ključne sigurnosne pomoći Izraelu.
  3. Koordinacija s Izraelom “kako bi se osiguralo oslobađanje svakog muškarca, žena i djece koje je zarobio Hamas”.
  4. Jačanje položaja američkih snaga u regionu.

„Dvije udarne grupe nosača su sada u regionu“, rekao je Ostin. “Prošle sedmice, dodatna eskadrila F-16 stigla je u region, upotpunjujući druge lovačke eskadrile koje su već tamo.  Sve ovo naglašava predsjednikovo jasno upozorenje: nijedna vlada ili grupa koja želi da naudi Izraelu ne bi trebala pokušati proširiti ovu krizu.”

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*