BiH uskoro na čelu Vijeća Evrope: Doznajte šta su nam prioriteti

Bosna i Hercegovina od 19. maja bit će država na čelu Vijeća Evrope (VE).

Za one koji to ne znaju, Vijeće je međunarodna organizacija koja promovira ljudska prava, razvoj demokratije, kulturnu saradnju i vladavinu prava. Čini je 47 punopravnih članica, osam posmatrača, a osnovana je 5. maja 1949. Sjedište je u Strasbourgu, u Francuskoj, a aktuelni ambasador naše zemlje pri Vijeću jeste Almir Šahović; podsjećamo da smo članica Vijeća postali 2002.

Svaka zemlja prilikom preuzimanja čelništva nad Vijećem preuzima na sebe i koordinaciju svih aktivnosti ove institucije te ističe i nekoliko političkih prioriteta kojim će se posebno baviti za vrijeme predsjedavanja.

Predsjedništvo BiH je u maju protekle godine usvojilo okvirne teme i prioritete naše zemlje. Glavni prioritet bit će domen ljudskih prava, s posebnim akcentom na prava osoba s teškoćama u razvoju.

Također, cilj će biti i pitanje implementacije Konvencije VE o sprečavanju nasilja nad ženama i kućnog nasilja te pitanje Evropske kulturne konvencije, s naglaskom na evropski film te pitanje susjedske politike Vijeća. Političkih aktivnosti, onih glavnih, imat ćemo ukupno 12 (u prosjeku dvije za svaki mjesec predsjedavanja) i ovdje se misli na velike sastanke, ministarske ili sastanke na visokom nivou, o raznim temama iz aktivnosti Vijeća Evrope. Brojne aktivnosti dešavat će se i u BiH, kako to običaj i nalaže…

Dva dana nakon što naša zemlja preuzme predsjedavanje Vijeće, na trgu ispred Gradske vijećnice u Strasbourgu, bit će održana velika ceremonija podizanja zastave BiH kao predsjedavajuće zemlje. Kako je ambasador Šahović otkrio, istu večer BiH organizira gala koncert za hiljadu zvanica, u glavnoj sali Parlamentarne skupštine VE. Koncert će izvesti bh. hor Pontanima iz Sarajeva.

Bit će ovo prilika da se naša zemlja iskaže kao faktor na međunarodnoj političkoj sceni i zaista nam je potrebno da iskoristimo mogućnosti koje se nude, na način da se predstavimo kao subjekt međunarodnih odnosa, a ne kao objekt, što je do sada bio slučaj.

“Naše predsjedavanje Vijećem će predstavljati i izvanrednu priliku za promociju BiH kao ozbiljne i odgovorne zemlje članice VE, spremne da pruži svoj konstruktivan doprinos daljoj promociji vrijednosti i principa Vijeća. Također, predsjedavanje BiH će biti i jedinstvena prilika za dodatnu promociju naše zemlje u domenu kulture, turizma, privrede”, kazao je ambasador Šahović.

Od promotivnih događaja imat ćemo i izložbu na temu Olimpijade koja će se organizirati u dva dijela, jedan će podsjetiti na Zimsku Olimpijadu u Sarajevu, a drugi će najaviti Olimpijadu mladih koja će se 2017. održati u BiH.

U vrijeme Praznika muzike, 21. juna, jedan trg u Strasbourgu će simbolično postati Trg BiH: jedan profesor na Konzervatoriju ovog grada, veliki prijatelj BiH, sa svojim će studentima napraviti bh. ambijent 21. maja.

Treba izdvojiti i nekoliko izložbi fotografija, među kojima će najvjerovatnije biti i izložba Milomira Kovačevića Strašnog. Pripremljene su i dvije sedmice visoke bh. gastronomije, u najelitnijem hotelu u Strasbourgu, izložba bh. draguljarstva, privremeni turistički štand BiH na glavnom trgu u ovog gradu – ispred Katedrale, sedmica filma…

BiH predsjedavanje preuzima od Belgije, a na čelu VE bit će do novembra kada čelništvo preuzima Bugarska. Naša država će ponovno predsjedavati Vijećem za nekih 25 godina.

Bit će ovo vrlo važan događaj za evropsku promociju BiH, imajući u vidu da smo proteklih godina razgovarali i o eventualnom isključenju naše zemlje iz ovog tijela.

Razlog je bio neprovođenje presude u predmetu Sejdić i Finci. Podsjećanja radi, Jakob Finci i Dervo Sejdić pokrenuli su predmet protiv BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu jer se nisu mogli kandidirati za Predsjedništvo BiH; presuda je u njihovu korist donesena 2009, ali je BiH nije provela pa u ovoj zemlji još uvijek nije moguće postati članom Predsjedništva ili Doma naroda ukoliko niste Bošnjak, Srbin ili Hrvat.

Iako je Komitet ministara VE veoma kritičan prema BiH zbog neizvršenja ove presude, i Vijeće na dnevnoj bazi prati razvoj situacije u našoj zemlji vezano za ovo pitanje (Šahović: “…ovo pitanje je već mjesecima, da ne kažem i unazad 2-3 godine, praktično na dnevnom redu svih sastanka Komiteta ministara…), u ministarskom Komitetu nije bilo kritične mase koja bi bila spremna podržati radikalan potez kakav bi bio isključenje BiH.

Dodajmo da će u ovih šest mjeseci, Komitetom predsjedati ministar za vanjske poslove BiH, tj. on će koordinirati pripreme i predsjedavati sastancima, a ambasador naše zemlje će predsjedavati sastancima na nivou stalnih predstavnika, koji se održavaju jednom sedmično. Ministar će u svojstvu predsjedavajućeg predstavljati Komitet u svijetu, te će imati obvezu redovno podnositi izvješće Parlamentarnoj skupštini VE.

Novi ministar za vanjske poslove BiH jeste Igor Crnadak i on je stava kako je “ovo prilika, ne samo u okviru Vijeća Evrope da pošaljemo poruku nego da pošaljemo poruku da smo spremni i da imamo, ne samo želju nego i kapacitete da ubrzamo naš evropski put u svjetlu evropske inicijative”.

Evropski faktori također smatraju da će uspješno predsjedavanje BiH Komitetom ministara biti pozitivan znak za EU i potvrdit će spremnost BiH da napreduje na putu reformi.

(Radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*